26 iul. 2015 | 19:00

OnePlus 2 e adevăratul telefon made in China și nu doar copiat

FEATURE
OnePlus 2 e adevăratul telefon made in China și nu doar copiat

Pe 27 iulie va fi lansat OnePlus 2. Este un telefon fabricat în China, dar spre deosebire de multe altele care sunt produse tot acolo, acesta nu e pentru americani și nici nu e copiat. Este, însă, un telefon banal ca multe altele.

Poți număra pe degete cele mai interesante telefoane din ultimii 10 ani și OnePlus n-a produs niciunul dintre ele.

Ai iPhone, HTC Hero (a arătat că Android este o platformă cu un potențial incredibil), Palm Pre (datorită WebOS), iPhone 5s (mulțumită scannerului de amprentă Touch ID), Galaxy Note Edge (prin ecranul curbat) și Motorola Moto X (prin sistemul de notificări și modul de interacțiune prin voce). Restul sunt variațiuni pe aceeași temă, așa cum OnePlus a produs și va produce, doar că acești chinezi au venit cu trei calități la masa tehnologiei: smerenie , căci vor să-ți livreze gadgeturi ieftine și bune cu care să faci lucruri importante în viața ta, preț mic și o campanie excelentă de promovare: au impus că produsul lor ieftin e premium și exclusiv, putând fi cumpărat doar prin invitație.

OnePlus 2 vine cu multe promisiuni și va fi un succes poate dublu sau triplu comparativ cu cel de anul trecut, apoi vor trebui să se dea peste cap pentru al treilea model. Oricât ai urî sau nu Apple, este lăudabil cum vinde la preț mare produse premium la cifre tot mai mari în fiecare an. Nicio altă companie, exceptând poate unele din domeniul auto, n-a reușit așa ceva. Acum, OnePlus demonstrează că poți da peste cap orânduirea, dacă te respecți suficient și nu diluezi marca așa cum a făcut Samsung. HTC avea ceva potențial, dar s-au panicat când au văzut că încep să vândă tot mai mult și au început să livreze produse tot mai proaste.

Hardware bun + preț mic = succes

OnePlus 2 va avea hardware high-end, dar nu este nicio surpriză și nu produce nicio revoluție. A, și nu produce mare profit. Generează însă notorietate în ideea că poate va reuși să vândă accesorii și servicii – nu-i amuzant cum o companie crede că poate vinde servicii, pornind de la hardware și fără un capital serios? este, căci doar Amazon s-a descurcat onorabil aici, dar deja avea bani din alte surse. OnePlus 2 va fi echipat cu senzor de scanare a amprentei mai rapid decât cel de pe iPhone și aici este un alt punct de promovare.

Dacă scannerul e mai rapid decât Touch ID, întreg telefonul este, nu?

Este un raționament fals, desigur, Oxygen OS nefiind iOS și OnePlus neavând suficienți oameni dedicați integrării software-ului cu hardware-ul. Oxygen OS este un sistem de operare făcut pe repede înainte, pentru că CyanogenMod le-a dat chinezilor planurile peste cap.

Aici mai apare o problemă. Au fost mai multe probleme cu OnePlus One decât soluții. Singurul lui fundament este că oferă hardware bun la preț mic, iar restul sunt cuvinte de autolaudă. Sistemul de invitații merge până la un punct, când omul se satură de cernut telefoane printr-un ciur imaginar. Vrei un smartphone? Te duci în magazin și îl iei. Din punct de vedere hardware, alte companii au telefoane mai bune sau la fel de bune (excepție făcând acel 1GB de memorie RAM suplimentar, căci OnePlus 2 are 4GB).

OnePlus 2 va avea 4GB de memorie RAM

Nu este singurul smartphone (mai) ieftin și bun

Într-o vreme în care ne-am obișnuit să vrem și să avem, orice companie sau om care spune că nu poți avea ceva decât dacă aștepți practică cel mult o formă tristă de umor. OnePlus mai are un an, poate doi, în care să practice acest joc al fetei mare care nu se lasă la vorbe goale, ci la ceva mai serios. Apoi, va trebui să livreze și altceva în afară de telefon bun la preț mic. Și spun asta știind că deja mi-am rezervat loc pe listă pentru acest telefon. Îl vreau, dar nu-l aștept cu sufletul la gură.

Din ce am văzut deja, camera este sub LG G4, Galaxy S6 și, parțial, sub iPhone 6 Plus. Mi-ar plăcea ca senzorul de amprente chiar să fie rapid, iar acei 4GB de memorie RAM sunt bineveniți, dar procesorul tot este un semi-eșec al Qualcomm și singurele motive pentru care cred că OnePlus 2 îl folosește sunt un contract semnat încă de anul trecut și imaginea încă mai bună a Qualcomm în fața MediaTek.

Altfel, Meizu MX5 se arată drept un telefon similar de bun. La fel și Xiaomi Mi5, iar LG G4 deja este la un preț bun.

În cazul OnePlus însă oamenii mai apreciază ceva. Este o companie din China care merge cu capul sus și stabilește reguli. Oamenii apreciază astfel de lideri, cum și Uber este apreciată pentru o așa atitudine. Sunt stimați oamenii care vin și dau peste cap sisteme stabilizate, iar asta nu e o noutate. Steve Jobs a făcut prin Apple, Mike Lazaridis a făcut-o prin BlackBerry, Elon Musk a făcut-o prin Tesla Motors, Larry Page prin Google și lista este mare. Buturuga mică răstoarnă carul mare, dar după o vreme vezi că este, totuși, doar o buturugă și o bagi la foc.

OnePlus 2 lansat in realitate virtuala

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele