Stelele “cântă”, dar nu le aude nimeni

Stelele “cântă”, dar nu le aude nimeni
Andrada Bonea
Andrada Bonea
12:00 24.03.2015

O echipă de cercetători de la Universitatea din New York a realizat un experiment care demonstrează că stelele ar putea genera sunete.

Ca să „asculte“ o stea, cercetătorii au pornit de la un experiment care implică un laser și o țintă din plasmă. La o trilionime de secundă după ce laserul lovește plasma, aceasta curge rapid din zona cu densitate mare în regiuni cu densitate mică, într-un mod care aduce aminte de aglomerația din trafic. Plasma se îngrămădește la granița dintre regiunile cu densitate mică și cele cu densitate mare, generând o serie de pulsații: un val de sunet.

Sunetul generat era la o frecvență atât de mare, încât probabil ar fi fost de nesuportat chiar și pentru lilieci și delfini. La o frecvență de aproape un trilion de herți, sunetul generat a fost de 6 milioane de ori mai înalt decât nivelul maxim care poate fi receptat de orice mamifer. “Unul dintre puținele locuri din natură unde credem că ar putea avea loc acest efect ar fi suprafața stelelor“, a explicat doctorul John Pasley, conform ScienceDaily.

„Când acumulează materie nouă, stelele ar putea genera sunet într-o manieră similară celei pe care am observat-o în laborator. Astfel, stelele ar putea cânta, dar pentru că sunetul nu se poate propaga în spațiu, nu le aude nimeni”, a mai spus acesta. Tehnica folosită pentru a observa valurile de sunet în laborator funcționează asemănător unui radar folosit de poliție. Permite cercetătorilor să măsoare cu acuratețe mișcarea fluidului în punctul în care este lovit de laser la intervale mai mici de o trilionime de secundă.

Doctorul Alex Robinson a construit un model numeric pentru a genera valuri acustice pentru experiment. “Inițial a fost dificil să determinăm originea semnalelor acustice, dar modelul nostru a produs rezultate comparabile cu cele observate în experiment. Așadar, am descoperit o nouă modalitate de a genera sunet prin curgerea lichidelor. Ceva asemănător se poate întâmpla în plasma din jurul stelelor”, a explicat acesta.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI