Cum putem găsi extratereștri, folosind inteligența lor și forțe care pot distruge o galaxie

Cum putem găsi extratereștri, folosind inteligența lor și forțe care pot distruge o galaxie

Un cercetător crede că am putea găsi extratereștri căutând semne ale inteligenței lor. Mai precis, trebuie doar să identificăm urma experimentelor fizice derulate de oamenii lor de știință.

“În discuțiile despre «scenariul de coșmar», ideea de a proba teoria lui Max Planck este în general desființată, pentru că ar necesita un accelerator de particule la fel de mare ca Sistemul Solar, galaxia sau întreg Universul”, a scris fizicianul Brian Lacki într-un articol publicat pe arXiv, citat de Motherboard. Totuși, dacă extratereștrii dispun de tehnologia necesară pentru a construi un astfel de accelerator, atunci motivul principal pentru care nu găsim ceea ce căutăm este că nu căutăm îndeajuns. Scenariul de coșmar la care face referire Lacki presupune că după detectarea bosonului Higgs nu mai există altceva, iar modelul standard este singurul valabil, chiar dacă nu este perfect.

Revenind la detectorul energiei emise de un accelerator de particule atât de mare, Lacki spune că acesta ar trebui să aibă raza de câteva ori mai mare decât cea a Soarelui pentru a putea capta ceva. Chiar dacă acest lucru ar fi posibil, nu există încă materiale care să poată face față la asemenea forțe. Totuși, dacă un astfel de accelerator ar putea fi construit de către extratereștri, nivelurile ridicate de energie și câmpurile electromagnetice create ar putea transforma întreaga construcție într-o gaură neagră care se autocanibalizează.

Fizicianul Paul Davies notează însă o potențială greșeală fatală într-un comentariu publicat pe Physics World: De ce și-ar lăsa extratereștrii acceleratorul pornit? Presupunând că și-au atins scopurile, pare irațional să îl lase abandonat. “De ce ar face asta? Poate pentru a crea un mic univers sau o sculptură exotică din spațiu și timp. Sau poate că această civilizație ipotetică detectează un pericol de dimensiuni cosmice. Care ar fi acesta? Nu avem nicio idee, dar o civilizație de milioane de ori mai avansată decât omenirea ar putea percepe tot felul de pericole de care noi nu avem cum să fim conștienți”, susține Davies.

Autor: Andrada Bonea

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: