O angajată a șefului Facebook susține că acesta are doar intenții bune

O angajată a șefului Facebook susține că acesta are doar intenții bune

După cum bine știm, Zuckerberg a stârnit numeroase controverse recent. Pe lângă faptul că a anunțat nașterea fiicei sale, a declarat că intenționează să își doneze 99% din avere pentru fundația filantropică Chan Zuckerberg Initiative (CZI).

De aici, potopul. Lumea s-a împărțit, parcă, în două tabere: cei care aplaudă intenția lui Zuckerberg și cei care sunt convinși că nu e chiar ceea ce pare. Pentru că deja existau mult prea multe concluzii pripite și intrigi, Josh Constine de la TechCrunch a obținut un interviu cu cineva din interior. Mai exact, cu Caitlin Fox, care coordonează membrii staff-ului fundației Chan Zuckerberg Initiative.

CZI va fi structurată similar achizițiilor Facebook. Chan și Zuckerberg se bazează pe experți pentru orice, iar scopul este de a organiza fondurile sub formă de LLC, mai degrabă decât sub forma unei organizații non-profit. Motivul pentru care angajează atât de mulți experți e simplu: Chan lucrează ca medic și se ocupă de The Primary School, iar Zuckerberg are sub tutelă una dintre cele mai mari companii din lume. Prin urmare, nu au nici timpul, nici cunoștințele necesare pentru a elimina sărăcia, a avansa medicina, politica sau reduce inegalitatea.

Zuckerberg a procedat la fel și în organizarea companiilor pe care Facebook le-a achiziționat. Instagram se află în grija lui Kevin Synstron, expert în fotografia, Oculus e responsabilitatea lui Brendan Iribe, specialist în realitate virtuală, iar WhatsApp e coordonat de Jan Koum, expert în mesagerie și tot ce ține de asta. Am spune că Zuckerberg știe să facă afaceri chiar și când face filantropie. Oricum, Fox spune că planurile sunt mari, iar Zuckerberg vrea să dezvolte tehnologii care vindecă boli, generează energie și altele din aceeași gamă, fără a fi nevoie de donații constante. Cam la fel a procedat și partenerul și cofondatorul Facebook, Dustin Moskovitz, care a înființat organizația Good Ventures.

De asemenea, Fox, care este expertă în management și se va ocupa de aceste aspecte ale CZI, recunoaște că scepticismul public referitor la modul în care funcționează structura organizației sunt valide, dar crede și că ar trebui să fim rezervați până vor apărea rezultate. CZI se vrea o fundație foarte transparentă, fără acțiuni de care publicul larg să nu știe.

Mark și Priscilla sunt filantropi foarte răbdători. Nu se așteaptă la rezultate spectaculoase într-un an sau doi”. Aceasta mai crede și că oamenii au tendința de a uita că inițiativa o implică mai mult pe Chan. De acord, Zuckerberg este un geniu al tehnologiei și poate nu are expertiza necesară în domeniile în care vrea să contribuie prin CZI, dar Chan are o experiență vastă, atât ca profesor, cât și ca medic. „Vor să investească și să își asume riscuri în lucruri care pot oferi rezultate concrete în 10, 20, 50 de ani, iar asta e uimitor”, a mai adăugat Caitlyn Fox.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: