08 aug. 2015 | 11:30

Îşi va petrece restul vieţii în închisoare pentru o postare pe Facebook

ACTUALITATE
Îşi va petrece restul vieţii în închisoare pentru o postare pe Facebook

Dacă vreodată aţi simţit că cineva vă îngrădeşte libertatea de exprimare, cu siguranţă nu aţi aflat de cea mai recentă condamnare pentru o postare pe Facebook din Thailanda.

Este incredibilă legislaţia din anumite ţări în care v-aţi duce în vacanţă cu un entuziasm teribil. De multe ori suntem tentaţi să credem că în România sau Statele Unite există unele legi absurde, dar această ştire despre un domm în vârstă de 48 de ani vă va confirma că Thailanda joacă în altă ligă.

La doar câteva zile după ce au fost închise mai multe grupuri de pe Reddit cu postări agresive şi rasiste, abia acum înţelegem ce înseamnă ideea de cenzură aplicată în 2015. Nu au trecut decât câteva zile de când Pongsak Sriboonpeng a fost condamnat în Thailanda la 30 de ani de închisoare pentru că a postat pe pagina personală de Facebook câteva cuvinte ofensatoare referitoare la casa regală din respectivul teritoriu. Pedeapsa maximă pentru astfel de gesturi este de 60 de ani de închisoare, dar a fost redusă la 30 de ani de tribunalul thailandez pentru că autorul şi-a recunoscut vina.

Deşi sentinţa este absurdă din orice punct de vedere, până şi avocatul apărării a confirmat că cei de 30 de ani de închisoare reprezintă un record pentru condamnările din Thailanda bazate pelegislaţia ce protejează casa regală de afirmaţii ofensatoare.

Nu doar legislaţia este de speriat în această ţară, ci şi procedurile legale. Creatorul postării maliţioase de pe Facebook nu are dreptul să apeleze condamnarea sau să ceară un nou proces. Ca fapt divers, în urmă cu câteva luni nu alt cetăţean thailandez a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a insultat membri ai monarhiei din Thailanda.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele