iPhone domină: Aproape tot profitul din vânzările de telefoane merge la Apple

iPhone domină: Aproape tot profitul din vânzările de telefoane merge la Apple

Pentru că nu a avut niciodată intenţia de a vinde un aparat ieftin cu o cotă de profit mică, cel mai bine din întreaga industrie.

Cu un ritm foarte clar de lansări de smartphone-uri şi tablete high end, oricine vă poate spune că niciodată să aducă un produs pe piaţă în care nu are încredere. Preferă, mai degrabă, să întârzie sau să amâne o lansare, decât să încerce să vândă un gadget fără perspective extrem de profitabile. Pe acest sistem, în fiecare an lansează un nou iPhone, un iPad şi un iPad mini, iar acestea sunt doar iDevice-uri.

Pentru că gadgeturile ieşite din Cupertino nu sunt niciodată ieftine, cota de profit obţinută de compania lui Tim Cook este cu mult peste media altor producători importanţi. Această discrepanţă este atât de mare, încât cei de al Strategy Analytics au ajuns la concluzia că, în ultimul trimestru din 2014, iPhone-urile au generat 88,7% din tot profitul global obţinut de smartphone-uri, indiferent de platformă. Această valoare este cu 18,2 procente mai mare decât performanţa companiei din trimestrul patru din 2013.

Cu alte cuvinte, deşi se lansează săptămânal Androide, multe dintre care sunt foarte ieftine și este evident că această politică nu este cea mai profitabilă pe termen lung. Acelaşi studiu de la Strategy Analytics a confirmat că doar 11,3% din profitul obţinut din smartphone-uri s-a dus la producători de terminale ce folosesc platforma Google. Această valoare este în scădere bruscă faţă de cele 29,5 procente aferente ultimului trimestru din 2013.

Dacă ar fi să asociem nişte cifre reale acestor valori procentuale, doar în T4 2014, Apple a avut un profit operaţional de 18,8 miliarde de dolari, faţă de 11,4 miliarde, în urmă cu un an. Profitul de 2,4 miliarde de dolari obţinut de producătorii de Android s-a înjumătăţit faţă de cele 4,8 miliarde din aceeaşi perioadă a lui 2013. Per ansamblu, vânzările de smartphone-uri au înregistrat o creştere a profitului de 31 procente de la an la an.

Citește și: