Apple a fost amendată cu peste jumătate de miliard de dolari pentru că a încălcat patente

Apple a fost amendată cu peste jumătate de miliard de dolari pentru că a încălcat patente

Cu toate că Apple înregistrează în fiecare săptămână, se pare că le lipsesc totuşi din portofoliu câteva patente valorificate la 533 milioane dolari.

Pentru că unii troli de patente sunt mai eficienţi decât alţi, un judecător i-a amendat zilele trecute pe cei de la Apple cu 533 milioane de dolari. Această decizie este cu atât mai frustrantă pentru gigantul din Cupertino, cu cât Smartflash, deţinătorul respectivelor patente nu are nici un fel de produse în portofoliu. Aceasta este încă una dintre companiile al căror scop unic ţine de procese pentru încălcarea de patente.

În teorie, din cauza , sud coreenii ar trebui să fie printre primii care se bucură de acest deznodământ anti-Apple. Problema ţine de faptul că Tim Cook şi compania nu vor întâmpina nici un fel de problemă cu achitarea respectivei sentinţe, deşi, cel mai probabil, vor refuza până în pânzele albe, prin intermediul mai multor apeluri înaintate în tribunal, să se recunoască învinşi. Din fericire pentru compania americană, amenda de peste jumătate de miliard a devenit irelevantă în momentul în care valoarea netă a creatorilor primului iPhone a depăşit 700 miliarde.

Revenind însă la procesul pierdut astăzi de Apple, acesta a vizat încălcarea unui număr de trei patente destul de abstracte, deţinute de compania texană Smartflash. Era vorba de un patent pentru implementarea protecţiei la copiere sau DRM – Digital Rights Management, un patent pentru stocarea de date şi un al treilea referitor la sisteme de plată. Apărarea companiei fondate de Steve Jobs a fost că respectivele patente sunt invalide, în timp ce avocaţii Smartflash au insistat pe faptul că respectivele patente sunt încălcate de aplicaţia iTunes.

Concluzia finală a acestui caz o vom afla probabil peste mai bine de jumătate de an, când vor fi soluţionate apelurile la sentinţă şi recursurile.

Citește și: