02 sept. 2015 | 19:24

Cum îți strică Facebook fotografiile și ce poți face pentru a împiedica asta

FEATURE
Cum îți strică Facebook fotografiile și ce poți face pentru a împiedica asta

Dacă folosești Facebook, mai mult ca sigur ai publicat măcar o poză la un moment dat. În timp ce Facebook e excelent pentru împărtășirea celor mai frumoase momente, acesta folosește o metodă de comprimare a imaginilor destul de necruțătoare, care conferă fotografiilor o calitate proastă. Cei de la Lifehaker au întocmit un ghid care te ajută să eviți „distrugerea” imaginilor.

Aproximativ 350 de milioane de poze sunt încărcate zilnic pe Facebook. Asta înseamnă o grămadă de date ce trebuiesc înmagazinate, așa că pentru a mai diminua din cantitatea uriașă, Facebook comprimă imaginile. Le micșorează mărimea, dar le diminuează și calitatea. În general, nu-i mare bai, dar dacă o imagine este trimisă din stânga-n dreapta pe Internet, descărcată, distribuită, și iar încărcată pe mai multe rețele, calitatea acesteia are mult de suferit.

Cum îți strică Facebook fotografiile

Ca exemplu, am încărcat pe Facebook imaginea cu familia Simpson, am descărcat fișierul rezultat, iar apoi am încărcat varianta compresată. După cinci astfel de procese, imaginea și-a pierdut mult din calitate. Sus poți vedea imaginea încărcată inițial, pe când jos este varianta acesteia care a fost încărcată de cinci ori pe Facebook. Diferențele sunt evidente.

collage

Problema aceasta apare de fiecare dată când o imagine este luată de pe Facebook, suferă mici modificări și este iar încărcată. Asta se întâmplă foarte des. Persoana A spune ceva amuzant pe Twitter. Persoana B face o captură de ecran și o încarcă pe Facebook. Persoana C descarcă imaginea, o distribuie pe Tumblr și adaugă un comentariu. Persoana D face o nouă captură de ecran care să cuprindă și comentariul și o trimite prin Facebook Messenger Persoanei E, care mai apoi salvează imaginea și o încarcă pe profilul personal de Facebook. În acest punct, imaginea a trecut prin procesul de compresie a celor de la Facebook de trei ori, sub forma unei capturi de ecran a unei capturi de ecran. Desigur că arată ca naiba.

Orice rețea de socializare utilizează un sistem de comprimare, doar că cel folosit de Facebook este cel mai nemilos. Astfel, o poză luată deja de pe Facebook și urcată pe o altă platformă, nu va suferi mari schimbări.

Ce poți face pentru a diminua efectul comprimării

Deși Facebook mereu va comprima imaginile pe care le încarci, există câteva moduri prin care poți diminua efectul.

Încarcă imagini cu o lățime (wide) de 2048 de pixeli. Potrivit ghidului celor de la Facebook, aceasta este rezoluția ideală pentru fotografiile încărcate pe rețeaua de socializare. Acestea tot vor fi comprimate, dar dacă au o rezoluție mai mare din start, efectul nu va fi atât de evident. Acest sfat se aplică cel mai bine în cazul fotografiilor.

Creează albume „High Quality” atunci când încarci poze. Facebook are o opțiune de calitate înaltă, dar este destul de greu de descoperit. Pentru a o activa, creează un album nou. Atunci când faci asta, uită-te după căsuța „High Quality”. Astfel, pozele încărcate în acest album vor avea o calitate mai înaltă și vor fi comprimate mai puțin.

Calitatea imaginilor pe Facebook

Decupează pozele pentru cover pentru a avea dimensiunea de 851 pe 315 de pixeli. Tot în ghidul Facebook este menționat faptul că aceasta este dimensiunea ideală pentru imaginile de copertă. Orice imagine mai mică de atât va arăta întinsă și pixelată.

Distribuie cea mai bună versiune a imaginii

Nu orice imagine pe care o distribui pe Facebook este una editată de tine. Uneori pur și simplu vrei să împărtășești ceva amuzant sau interesant peste care ai dat online. Dacă faci asta, distribuie cea mai bună variantă posibilă. Uite câteva moduri prin care să faci asta.

Distribuie link-uri directe. Dacă ai găsit o imagine online, distribuie linkul către imaginea în sine, decât s-o încarci pe pagina personală. Nu doar că este mai rapid și mai simplu, dar va avea o calitate mai bună, și, de cele mai multe ori, Facebook va afișa imaginea în mărime integrală. Poți obține un link către aproape orice imagine din mediul online printr-un click-dreapta și apoi selectarea opțiunii „copiază adresa URL a imaginii”.

Utilizează alte platforme pe care să încarci imaginea. Dacă dorești să distribui o poză pe care ai făcut-o, dar nu vrei să fie comprimată, o poți încărca pe un site special conceput pentru a stoca imaginile, fără a le comprima atât de mult. Imgur este un bun exemplu. Acesta nu comprima imaginile cu o dimensiune mai mică de 5MB. Când vei distribui link-ul către acea imagine, Facebook va afișa versiunea cu rezoluția mai mare.

Caută pe Google o variantă mai bună. Dacă dai peste o poză pe Facebook care deja arată foarte rău, caută pe Google o versiune mai calitativă a acesteia. Poți să distribui link-ul către poza găsită, sau o poți încărca pe profilul tău.

Folosește butonul de share. Dacă găsești o imagine pe Facebook care are un buton de Share, folosește-l. Astfel va fi distribuită imaginea încărcată inițial. Chiar dacă a fost comprimată puțin, în acest mod eviți o degradare mai accentuată.

Aceste sfaturi ar trebui să facă internetul, dar mai ales Facebook-ul, un loc mai plăcut privirii. Desigur, descărcarea și reîncărcarea pe Facebook o singură dată nu e o crimă, dar dacă nimeni nu ar face asta, am întâlni mult mai puține imagini care să arate așa.