Cutremurul din Nepal ar fi fost de trei ori mai puternic. Chinezii și americanii nu au măsurat la fel

Cutremurul din Nepal ar fi fost de trei ori mai puternic. Chinezii și americanii nu au măsurat la fel

Cutremurul din Nepal a cauzat moartea a mii de persoane, distrugând în același timp o parte importantă din infrastructura țării. Acum, autoritățile chineze și cele americane se contrazic în legătură cu intensitatea acestuia.

Un cutremur de 4 grade pe scara Richter nu este doar de două ori mai puternic decât unul de două grade. După cum scriu cei de la Quartz, scara este, mai degrabă, una logaritmică. Mai exact, un cutremur de 4 grade nu are de două ori, ci de 1.000 de ori mai multă energie decât unul de două grade. În această situație, diferența dintre raportul agenției chineze specializată în domeniul seismelor și cel al agenției similare din Statele Unite este una considerabilă.

Conform americanilor, cutremurul din Nepal a avut o intensitate de 7,8 grade pe scara Richter. De cealaltă parte, chinezii susțin că a fost de 8,1 grade. Dacă aceștia din urmă au dreptate, cutremurul ar fi fost în realitate de 2,8 ori mai puternic decât s-a crezut inițial. Din câte se pare, Charles Francis Richter a propus o astfel de scară deoarece diferențele dintre cel mai mic cutremur și cel mai mare sunt de proporții colosale. Site-ul a prezentat o serie de imagini în care prezintă intensitate anumitor cutremure sub forma unor pătrate.

cutremur nepal intensitate

În imaginea de sus, cu ajutorul patrulaterelor, sunt reprezentate patru cutremure: unul de 5,8 grade care a afectat America în anul 2011, unul de 6 grade, unul de 7 grade care a avut loc în Haiti și cel din Nepal. În cazul celui din Nepal sunt prezentate ambele variante: cea a chinezilor și cea a americanilor. Cu linie punctată este reprezentată intensitatea cutremurului în cazul în care a avut 8,1 grade, iar în interiorul său, intensitatea în cazul în care ar fi avut doar 7,8 grade.

Diferența de 0,3 grade ar putea fi datorată, printre altele, și metodelor de măsurare diferite folosite de către cele două țări. Dacă sunteți curioși cât de puternic a fost cutremurul de 9 grade din Japonia în comparație cu acestea, puteți vizualiza intensitatea acestuia în imaginea de mai jos. Este graficul integral din care am decupat imaginea de mai sus.

 

Citește și: