24 apr. 2015 | 11:24

NASA crede în existența extratereștrilor: Cum o va demonstra

ACTUALITATE
NASA crede în existența extratereștrilor: Cum o va demonstra

NASA duce căutarile formelor de viață extraterestre la un nou nivel. Bineînțeles, nu trebuie să ne așteptăm la o întrevedere cu omuleți verzi, ci mai degrabă la microbi.

Agenția spațială a mobilizat o echipă de oameni de știință de la cele mai bune instituții de cercetare pentru a vedea dacă există planete locuibile printre cele descoperite în afara sistemului nostru solar. Inițiativa poartă numele Nexus for Exoplanet System Science (NExSS).

„Încercarea noastră conectează echipe de cercetare de top și urmărește o examinare a planetelor cu cel mai mare potențial în menținerea vieții”, a explicat Jim Green, director al Științei Planetare NASA.”Vânătoarea pentru exoplanete nu este o prioritate doar pentru astronomi, ci este de interes și pentru oamenii de știință care își concentrează cercetările asupra climatului”.

extratereștrii navele

Anunțul a venit la scurt timp după ce Ellen Stofan, cercetător de top de la NASA, a declarat că vom vedea primele semne ale vieţii extraterestre în 2025, cu mai multe şanse să descoperim şi alte dovezi în anii următori.

„Cred că vom avea dovezi puternice asupra vieţii dincolo de Pământ într-un deceniu şi cred că dovezile definitive vor veni în 20-30 de ani. Ştim unde să ne uităm. Ştim cum să ne uităm. În cele mai multe cazuri, avem tehnologia necesară şi suntem pe punctul de a o implementa. Aşa că suntem pe drumul cel bun”, a spus Stofan.

Echipa va include cercetători de la 10 universități, printre care Stanford, Universitatea din California, Berkeley, Yale, Penn State și Arizona, precum și de la două instituții de cercetare și trei organizații, notează Huffington Post.

Se vor studia elementele chimice detectate pe alte planete, cum ar fi oxigenul și metanul, pentru a se stabili de unde provin. Un grup de climatologi vor analiza dacă există condiții care să poată permite existența vieții, iar cercetătorii de la Yale vor crea spectometre pentru a examina planetele. În plus, vor lucra la o nouă interfață pentru site-ul Planet Hunters, care va permite oamenilor de știință din toată lumea să folosească datele colectate de nava Kepler pentru a căuta planete.