03 apr. 2015 | 12:46

Cum au schimbat rețelele sociale lumea: De la revoluții naționale la alegeri prezidențiale

FEATURE
Cum au schimbat rețelele sociale lumea: De la revoluții naționale la alegeri prezidențiale

În ultimii ani, marile rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter, au avut o importanță uriașă, atrăgând atenția comunității internaționale asupra evenimentelor majore.

Lui Andre Malraux, unul dintre marii oameni politici francezi ai secolului trecut, îi este atribuită următoare afirmație: ”Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc”. Cu toate acestea, Malraux a negat că ar fi afirmat vreodată acest lucru, insistând că spusele lui ar fi fost interpretate într-un mod greșit. Conform propriilor declarații, acesta ar fi făcut de fapt referire la apariția unei ”noi noțiuni de religie în gândirea omului”.

Indiferent dacă acest lucru este adevărat sau nu, afirmația a fost, mai mult sau mai puțin, confirmată de evenimentele ce au marcat ultimii ani. Dar informațiile în legătură cu acestea probabil nu ar fi circulat la fel de rapid dacă nu am fi avut Facebook sau Twitter.

Nu am fi aflat de tragediile ce se petrec în Siria fără materialele șocante care au apărut pe Facebook, iar protestatarii împotriva proiectului Roșia Montana probabil nu s-ar mai fi organizat atât de bine. Acestea sunt doar două exemple importante pentru noi. În continuare, vă vom prezenta câteva situații care evidențiază importanța pe care au marile rețele sociale.

Alegerile Prezidențiale din România pe Facebook

Primul și probabil cel mai reprezentativ pentru toți românii este exemplul alegerilor prezidențiale de anul trecut. Votul din noiembrie 2014 a reprezentat prima ocazia cu care cunoscutele rețele sociale au jucat un rol important în alegerea noului președinte.

alegeri prezidențiale pic

Nenumăratele imagini apărute pe Facebook și Twitter cu miile de români care așteptau la coadă în străinătate au fost rămas în atenția publicului zile întregi, convingând un număr și mai mare de oameni să își exercite dreptul garantat prin constituție.

Campania mai eficientă pe social media a actualului președinte a fost, din punctul unora de vedere, principalul factor care a contribuit la schimbarea majoră ce a avut loc în turul al doilea. La acest moment, cu peste 1,52 milioane de fani pe Facebook, Klaus Iohannis se poate lăuda cu statutul de cel mai apreciat politician european al momentului.

alegeri prezidențiale 1

Evenimentele din Ucraina pe rețele sociale

Revoltele din Ucraina, cele ce au dus la înlăturarea președintelui țării, au reușit să polarizeze comunitatea internațională, unii declarându-se de partea lor, alții total împotrivă. Nu vom vorbi despre numeroasele încălcări ale legii internaționale efectuate de ambele părți (NATO și Rusia), ci doar despre impactul rețelelor sociale asupra evenimentelor.

ucraina maidan facebook rețele sociale

Pe parcursul evenimentelor, a fost furnizată o cantitate imensă de fotografii și înregistrări video din cele mai sângeroase zile ale confruntărilor, acestea ducând la un val de simpatie față de protestatari. După cum au declarat mai multe publicații, rețelele sociale au contribuit decisiv la declanșarea spontană a protestelor, iar hashtag-uri precum #ukraine, #euromaidan, #євромайдан sau #евромайдан au devenit în scurt timp extrem de populare.

ucraina maidan facebook rețele sociale armuri

Această spontaneitate asigurată de Facebook, Twitter și altele a însemnat că forțele de menținere a păcii au fost prinse nepregătite pentru un eveniment de o asemenea amploare.

Revoltele din Turcia, transmise digital și-n timp real

Evenimentele au pornit din ceva aproape banal, însă din cauza modului în care statul a reacționat, au evoluat într-o mișcare la nivel național. Pe scurt, se dorea înlăturarea parcului Gezi, la acel moment unul dintre puținele spații verzi rămase în partea europeană a orașului Istanbul. Prima oară a avut loc un eveniment în stilul ”Occupy Wall Street”, mulțimea a fost dispersată violent, iar apoi s-a întors și mai puternică.

Protestele s-au răspândit și în alte centre urbane importante, estimându-se acum că nu mai puțin de 3,5 milioane de cetățeni au participat. Twitter a fost principala rețea socială care a fost utilizată, la un moment dat fiind postate aproximativ 3.000 de tweet-uri pe minut legate de acest subiect. Deși mai puțin de jumătate din populația totală avea acces la internet, se considera atunci că Turcia are probabil a șaptea cea mai mare comunitate pe Facebook. De asemenea, Turcia ar fi reprezentat a opta cea mai profitabilă piață pentru Twitter.

Și mai important este că știrile ar fi fost postate de la locul evenimentelor, aproximativ 90% din actualizările pe rețelele sociale provenind din Turcia. La fel ca în cazul Roșia Montană, spiritele au fost agitate și de absența televiziunii. Chiar și unele ziare au ignorat evenimentele, un caz cunoscut fiind cel al publicației Sabah. Aceasta a afișat pe prima pagină o știre conform căreia Recep Tayyip Erdogan era premiat pentru lupta lui împotriva fumatului, în timp ce lupte de stradă se dădeau în marile orașe.

Revoluția din Egipt pornită pe rețele sociale

În ultimii ani a fost din ce în ce mai folosită noțiunea ”Twitter Revolution”, care a caracterizat și evenimentele din Egipt. Dacă este un lucru pe care conducătorii ar fi trebuit să-l învețe de mii de ani, acela este că marile schimbări pornesc de la întâmplări minore. Un jurnalist omorât probabil ar fi reprezentat o întâmplare prea puțin importantă pentru liderul din 2010 al Egiptului.

egipt 1

Această moarte a atras, însă, atenția asupra unor probleme mult mai grave ale societății egiptene: libertatea de exprimare, oricum redusă, părea amenințată, șomajul era mult prea mare, iar felul în care poliția trata oamenii de rând era cel puțin îngrijorător. Violențele s-au declanșat, însă un câmp de bătălie la fel de important era reprezentat de rețelele sociale.

Diversele grupuri apărute au atras în stradă milioane de oameni, în ciuda faptului că mai puțin de 20% din populația totală avea acces la internet, iar rețelele sociale oricum nu se bucurau de o popularitate extraordinară. Spre deosebire de Turcia, însă, doar 30% din Tweet-urile legate de aceste întâmplări au fost trimise din interiorul Egiptului, ceea ce i-a făcut pe unii să se îndoiască de autenticitatea multor afirmații.

Războiul din Siria ajunge pe internet

Războiul de Siria este cu siguranță cel mai grav conflict militar din 2003 încoace. Milioane de oameni au fost nevoiți să fugă din țara afectată de război, iar sute de mii au murit în confruntările armate. Conflictul a evoluat într-un mod atât de violent, încât mulți au și uitat de unde a pornit totul.

Niciun alt război din ultimii ani nu a fost mai bine documentat decât acesta. Siria, o țară care deține unele dintre cele mai vechi urme de civilizație, ne-a oferit unele dintre cele mai oribile exemple de violență pe care le-am putu vizualiza vreodată.

Pentru Roșia Montană s-a mobilizat „generația Facebook“

Am început cu un eveniment din România, încheiem cu un eveniment din România. Protestele împotriva proiectului de extragere a aurului de la Roșia Montană a fost unul dintre cele mai importante evenimente la finalul lui 2013, cu zeci de mii de oameni ieșind în stradă pentru a protesta împotriva a ceea ce ei considerau unul dintre cele mai devastatoare proiecte ce ar urma să se desfășoare.

roșia montană 2

Twitter nu este nici pe departe la fel de puternic precum Facebook în România, așa că ”bula albastră” a servit și de această dată la creare unor grupuri extrem de puternice și extrem de active. Nici strategia adoptată de majoritatea canalelor de televiziune nu a ajutat foarte mult, protestatarii considerând că evenimentele erau ignorate în mod intenționat, punându-se accent pe întâmplări mult mai puțin importante pentru viitorul statului.

Știrile despre Roșia Montană nu au mai fost pe prima pagină în ultima perioadă, iar, din câte se pare, corporația care urma să efectueze proiectul a trecut de ceva vreme la concedieri. Evaluare și avizul din partea statului nu au fost realizate încă.

Acestea au fost șase cazuri importante din ultimii șase ani în care rețelele sociale și-au arătat puterea. Cu toate acestea, trebuie să ținem minte că oamenii se află în spatele acestora, iar meritul individual al fiecăruia nu trebuie minimizat în comparație cu cel al uneltelor care i-au adus mai aproape unul de celălalt.

roșia montană 1