09 oct. 2015 | 05:51

Cât de mari sunt șansele ca BlackBerry să renunțe la afacerea cu telefoane?

ACTUALITATE
Cât de mari sunt șansele ca BlackBerry să renunțe la afacerea cu telefoane?

Pentru simplul motiv că nu mai câștigă foarte mulți bani din vânzarea de telefoane, BlackBerry s-ar putea axa doar pe software și servicii.

Au trecut deja câțiva ani de când cei de la BlackBerry au inițiat un proces de restructurări agresive care nu s-a terminat nici până la această oră. Totul a început să se ducă în jos la scut timp după lansarea primului iPhone, în 2007 și nu s-a finalizat nici până la această oră. Unii ar putea spune că au ratat valul schimbării, într-un mod similar cu cei de la Nokia, o somitate care în urmă cu câțiva ani și-a vândut divizia responsabilă de producția de smartphone-uri către Microsoft.

Revenind însă la oile noastre, se pare că nici BlackBerry nu mai are o perioadă prea lungă până când să ia o decizie radicală pe marginea viitorului domeniului său de activitate. Pe de-o parte, compania încearcă revitalizarea business-ului prin lansarea primul terminal cu Android, pe de altă parte, se gândește serios să renunțe complet la producția de telefoane.

John Chen, CEO-ul BlackBerry a declarat în urmă cu câteva zile într-un interviu că s-ar putea ca gigantul pe care îl conduce să desființeze afacerea cu smartphone-uri dacă nu devine profitabilă termen de un an. Afirmația a fost făcută în cadrul conferinței Code Mobile desfășurată în aceste zile în California. Partea interesantă este că Chen a făcut această afirmație după ce a menționat că în SUA există în continuare cerere pentru smartphone-uri cu BB printre consumatori și oamenii de afaceri care au nevoie de funcții avansate de securitate care nu sunt disponibile nicăieri în altă parte. Din păcate, în timp ce organizațiile guvernamentale și anumite corporații s-ar putea să mai pună preț pe modelul de business la BlackBerry, mare masă a utilizatorilor nu o mai fac.

În ceea ce privește viitorul platformei BlackBerry 10, John Chen a spus că s-ar putea ca în viitor să o combine cu Android, cu speranța de a integra toate particularitățile de securitate și aplicațiile proprietare în platforma Google, sperând să ajungă într-un punct în care va continua doar dezvoltarea și actualizarea unui singur sistem de operare. Cu alte cuvinte, toată soarta companiei cade într-o proporție semnificativă pe umerii iminentului BlackBerry Priv.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele