07 oct. 2015 | 12:42

Cât am putea supraviețui pe Marte doar în blugi și tricou?

ȘTIINȚĂ
Cât am putea supraviețui pe Marte doar în blugi și tricou?

Oamenii de știință sunt din ce în ce mai aproape de a descoperi dacă există viață pe Marte, iar noi ne întrebăm cum ar putea supraviețui oamenii pe Planeta Roșie cât mai comod posibil.

Anunțul NASA cu privire la descoperirea apei pe Marte a fost un pas important în evoluția științei, iar chiar dacă apa este un element esențial pentru susținerea vieții, Planeta Roșie este încă un loc neprietenos pentru oameni. Este frig și numai deșert, oxigenul este în cantități foarte reduse, iar gravitația este scăzută, de asemenea.

Media anuală a temperaturii de pe suprafața lui Marte este de minus 53 de grade Celsius. În cele mai „fierbinți” momente, temperatura acolo ar putea ajunge la 26.6 de grade, iar iarna marțiană este atât de geroasă încât temperaturile ating pragul de minus 128.3 grade celsius.

Evident, cea mai adecvată ținută pentru o vizită pe Marte ar fi un costum spațial, la care cercetătorii de la NASA lucrează intens de ceva vreme, pentru a-l construi exact pentru condițiile de pe Planeta Roșie.

Totuși, suntem curioși și ne întrebăm cât am putea să supraviețuim pe Marte fără tot acel echipament sofisticat, ci îmbrăcați doar cu o pereche de jeans și un tricou. Evident, nu foarte mult.

„Cel mai mare impact l-ar avea presiunea atmosferică scăzută, care are un efect de vacuum față de cea de pe Pământ. După doar câteva minute, pielea și organele se vor spulbera și vor produce o moarte rapidă și dureroasă”, a declarat Chris Webster, de la NASA.

Pe lângă problema cauzată de presiunea atmosferică scăzută, sunt mulți alți factori care fac ca Marte să fie un loc deloc prietenos cu oamenii, cel puțin dacă nu poartă un costum spațial. Orice om de pe Marte ar trebui să se lupte cu lipsa oxigenului, care este de doar 0.1%, în comparație cu cantitatea de pe Pământ, de 20%. În plus, temperaturile geroase, praful omniprezent, radiațiile UV puternice, chimicalele și oxidanții ar face viața pe Marte un chin, conform Business Insider.

În caz că vă doreați o vacanță pe Marte și nu știați ce să puneți în bagaj, acum aveți toate informațiile necesare. Un costum spațial este mai mult decât necesar, iar șosetele de lână și crema de protecție solară nu ar trebui să vă lipsească.