Bandajul „inteligent” depistează infecțiile în timp-record
E destul de dificil să depistezi infecțiile în stadiu incipient, iar medicii preferă să rămână în zona de confort și să administreze antibiotice preventiv. Oamenii de știință au găsit o soluție ceva mai rapidă și eficientă.
Toby Jenkins, profesor de chimie la Universitatea Bath, a creat un bandaj „inteligent”, care, deși încă nu a fost testat pe oameni, ar putea servi, cândva, ca un sistem de alertare. Ar putea, cu alte cuvinte, să permită medicilor și pacienților să detecteze infecțiile înainte să scape de sub control. Mecanismul din spate e simplu: bandajul conține un material infuzat cu capsule cu vopsea verde, fluorescentă. Când intră în contact cu toxinele produse de bacterii patogene, capsulele se sparg, iar bandajul devine verde.
O aplicație ar putea fi tratamentul arsurilor. Victimele arsurilor primesc deseori antibiotice preventiv, tocmai pentru că medicii sunt foarte îngrijorați în legătură cu eventualele infecții. Totuși, pot să apară diverse complicații.
Într-o demonstrație recentă, Jenkins și colegii săi au putut demonstra că bandajul creat de ei s-a colorat în verde la scurt timp după ce a intrat în contact cu trei filamente cu agenți patogeni, dar nu a manifestat nicio schimbare în contact cu bacterii inofensive. Dacă testele viitoare ies bine, bandajul ar fi gata pentru teste clinice în 2018. Să sperăm că asta se va întâmpla înainte de apocalipsa zombie (sic!).