Ajutați-l să scape de o amendă usturătoare, primită pentru că a piratat software

Un individ a primit cea mai ciudată pedeapsă pentru a nu plăti o amendă legată de piratarea de software. Are nevoie de ajutorul vostru.

Dintr-un punct de vedere, cu toții știm că ar fi bine să nu piratăm conținut digital de orice fel. În România, legislația nu este cea mai agresivă pe marginea acestui subiect, dar chiar și în aceste condiții, există o posibilitate reală pentru a plăti o amendă usturătoare sau, în funcție de amploarea gestului, de a petrece o perioadă în pușcărie. Într-o oarecare măsură, situația este similară pe întregul mapamond, deși grupările anti-piraterie, care se ocupă cu reprezentarea drepturilor marilor studiouri de film și muzică pot decide să aplice altfel de pedepse. Acest scenariu pe care îl voi detalia mai jos intră la categoria ,,altfel”.

Un tânăr din Republica Cehă a fost găsit vinovat de piraterie. S-a demonstrat în tribunal că a piratat în principal aplicații software și sisteme de operare, dar și conținut multimedia. Business Software Alliance, o agenție anti-piraterie, după ce a câștigat un proces împotriva lui și acesta nu a putut plăti amenda, a fost a pedepsit prin a participa la realizare unui clip menit să vă convingă să nu piratați conținut digital. Clipul respectiv în sine nu a fost însă suficient. Amenda de 373.000 de dolari va fi amânată doar după ce respectivul scurt metraj va depăși valoarea de 200.000 de vizualizări într-un timp relativ scurt. Clipul îl puteți vedea mai sus, iar la momentul redactării acestui material depășise deja pragul de 300.000 de vizualizări, ca o dovadă a faptului că internauții se ajută între ei.

Aceasta este povestea lui Jakub F, un individ care a fost timp de câțiva ani foarte activ în comunitatea Warez. El a devenit conuscut online după ce a petrecut o perioadă foarte importantă de timp pe diverse forumuri facilitând descărcarea de conținut piratat de către alte persoane. Până la urmă, acesta a fost găsit de BSA, casa lui a fost asaltată de polițiști și toate computerele, hard disk-urile externe și DVD-urile i-au fost confiscate. Măcar sentința de 3 ani primită de acesta în urma procesului nu a fost cu executare.

07:21 27.11.2015
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video