Africa poate da lecții Vestului: Cât de folosit e „portofelul digital“
În Africa, portofelele digitale sunt surprinzător de populare. Somalia, una dintre cele mai sărace ţări din Africa, a luat-o înaintea celor dezvoltate din Occident şi îşi concentrează mare parte din comerţ în telefonul mobil. Kenya este, însă, cea mai activă ţară din Africa în privinţa adoptării acestei noi tehnologii.
Potrivit statisticilor Băncii Mondiale, 12% din adulții din Africa, adică 64 de milioane, au portofele mobile. Jumătate dintre ei au și conturi obișnuite în bancă, dar se bazează pe telefoanele mobile pentru a-și efectua plățile. Se pare că această modalitate de plată este populară în special în Kenya, unde 58% din adulți își accesează banii prin telefonul mobil, notează Engadget.
Cele mai populare programe sunt M-Pesa, care există și în România prin Vodafone, în Kenya, și Zaad, în Somaliland. Abonaţii au un cont deschis la operator în care depun bani şi folosesc acel capital la plăţile ulterioare. În momentul în care doresc să folosească sistemul de plată prin telefon, utilizatorii iniţiază procedura printr-un cod de trei cifre, apoi confirmă printr-un PIN de patru cifre. Mai trebuie introdus numărul celui care va primi banii şi suma care va fi transferată.
Vânzătorii din stradă, spre exemplu, îşi ţin numerele la vedere şi în momentul realizării unei plăţi, ambele telefoane primesc un SMS de confirmare. Filiala Coca-Cola din Somaliland este singura din Africa unde banii fizici nu sunt folosiţi. Aproximativ 80% din vânzările sale către distribuitori sunt realizate prin Zaad, iar restul sunt plătite prin transfer bancar. „Niciodată nu administrăm bani lichizi. Şi nu am avut până acum nicio problemă cu a ne păstra în siguranţă veniturile“, a declarat Moustapha Osman Guelleh, directorul de operaţiuni al Coca-Cola în Somaliland.
Motivul pentru care plata electronică este populară în Africa e comoditatea operațiunilor. „Fiecare are propria sa bancă la care are acces rapid, dar nu şi restricţii. Stai în pat şi-ţi poţi plăti facturile“, a declarat Barkhad Dahir, jurnalist somalez, pentru „The Globe and Mail“, potrivit „Adevărul“. Mai mult, serviciul M-Pesa s-a bucurat de succes, la început, printre muncitorii imigranţi care îl foloseau pentru a le trimite bani familiilor, dar acum a ajuns să fie adoptat la scară largă de către tot mai mulţi cetăţeni.