08 apr. 2015 | 13:42

Plătește-ți datoriile cu o atingere. Cele mai bune servicii de plată cu smartphone-ul

ACTUALITATE
Plătește-ți datoriile cu o atingere. Cele mai bune servicii de plată cu smartphone-ul

De când John Biggins a inventat cardul de credit, oamenii au cam renunțat la portofelele cu sume mari. Până la urmă, este mai comod și mai sigur să folosești cardul pentru efectuarea tuturor plăților. Grație avansării tehnologiei, acum avem la dispoziție ceva și mai accesibil: portofelul virtual, pe care îl poți accesa prin smartphone-ul pe care îl ai mereu la tine.

Aceste portofele virtuale funcționează ca niște aplicații obișnuite, care îți stochează datele cardului și informațiile despre plăți. Și, desigur, îți ușurează considerabil existența și geanta. Noi am alcătuit o listă cu cele mai populare:

Netopia System este o companie care furnizează soluții de SMS marketing și plăți electronice, poate cea mai bine dezvoltată pentru piața din România. A fost înființată în anul 2005 și până acum a dezvoltat două soluții importante: web2sms și mobilPay. Acum, peste 3.000 de companii sunt înregistrate în Netopia mobilPay și aproximativ 1.000 din acestea sunt active. Fondator și director executiv este Antonio Eram, iar director tehnic este Felix Crișan.

Google Wallet este o aplicație care gestionează conturile personale ale unui utilizator și care se instalează pe telefonul mobil. În momentul trecerii telefonului pe lângă un dispozitiv de mobile payment, suma pe care o ai de plătit la casa se vireaza în contul comerciantului, prin aprobarea tranzacției. Avantajele principale sunt faptul că poți să salvezi informațiile de facturare și expediere, poți urmări starea comenzilor și îți poți păstra informațiile în siguranță, întrucât nimeni în afară de tine nu poate avea acces la istoricul achizițiilor sau la numărul cardului de credit.

Aplicația este valabilă doar pentru telefoanele și tabletele care au tehnologia NFC încorporată.

google_wallet

Cu aplicaţia Passbook poţi utiliza tichete pe iPhone pentru check-in pentru zboruri, intrarea la cinema sau valorificarea cupoanelor. Tichetele pot include informaţii utile, de exemplu balanţa cardului pentru cafea, data expirării unui cupon, numărul locului la un concert şi altele. Dacă ai un dispozitiv iPhone 6 sau iPhone 6 Plus, poţi adăuga carduri de credit şi de debit în Passbook pentru a plăti achiziţii utilizând serviciul Apple Pay.

Pentru a utiliza aplicaţia Passbook, ai nevoie de iOS 6 sau o versiune ulterioară pe un dispozitiv iPhone sau iPod touch, iar pentru a utiliza aplicaţia Apple Pay, ai nevoie de iOS 8.1 sau o versiune ulterioară pe un dispozitiv iPhone 6 sau iPhone 6 Plus.

Serviciul Apple Pay îţi permite să efectuezi plăţi rapide fără a utiliza un card de credit sau de debit fizic. Pentru a utiliza serviciul Apple Pay, ai nevoie de: un dispozitiv iPhone 6 sau iPhone 6 Plus (serviciul Apple Pay în magazine şi în aplicaţii), un dispozitiv iPad Air 2 sau iPad mini 3 (serviciul Apple Pay în aplicaţii), iOS 8.1 sau o versiune ulterioară, SUA drept regiunea selectată, un Touch ID sau un cod de acces pe dispozitiv, un cont iCloud, un card acceptat de la o bancă participantă.

12

Paypal este unul dintre cele mai folosite, sigure și rapide procesatoare de plăți din lume. Prin Paypal, plata se face doar scriind adresa de email a destinatarului. Apoi, banii pleacă din contul vostru de PayPal către contul respectivului. Cel care ia banii va plăti comisionul, destul de mic comparativ cu sumele pe care le cer băncile. Este gratuit să îți faci cont și să îl întreții, și este indicat să îl aveți, mai ales dacă doriți să faceți plăți online rapid sau dacă aveți de primit sume mici de bani.

3016867-poster-p-paypal-updates-ios-and-android-apps-with-new-mobile-wallet-check-in-features

O altă aplicație cu un mod interesant de funcționare este Chirpify, care îți permite să folosești Twitter și Instagram pentru a cumpăra, vinde și primi bani. Tot ce trebuie să faci este să te înregistrezi pe website-ul lor.

De exemplu, poți crea o listă via Instagram cu scop comercial, însoțită de următoarele hashtaguri:

  • $5 #instasale‘ pentru a vinde
  • $0 #instagimme‘ pentru un giveaway
  • $10 #instafund‘ pentru o donație

Lista va fi afișată pe pagina principală a contului de Chirpify. Alți membrii pot scrie comentariul „buy” pe Instagram sau pe Twitter, iar tranzacția este completă. Chirpify îți permite și să trimiți bani prietenilor sau să faci donații via Twitter. Este o taxă de tranzacție de 5% pentru fiecare sumă care îți intră în cont.

BHpAQj8

Venmo este o aplicație valabilă pentru BlackBerry, iOS și Android și permite transferul de bani către prieteni. Odată ce își faci cont, îl poți conecta cu un cont bancar, cu un card de credit sau de debit. Funcționează asemănător PayPal, dar poate fi utilizat doar dacă ambele persoane au cont.

Să trimiți bani este ca și cum ai scrie un email, în care adaugi și suma dorită. Poți efectua tranzacția chiar și printr-un mesaj pe Facebook sau Twitter.

venmo

Un concurent apărut de curând pe piața serviciilor de plată online este Facebook. Rețeaua socială a lui Mark Zuckerberg a implementat o nouă funcționalitate în aplicația de mesagerie instant Facebook Messenger.

Aplicația are acum un buton care arată ca simbolul dolarului ($) . Odată apăsat, îl duce pe utilizator la o interfață prin care poate efectua plăți. Pur și simplu selectezi suma pe care vrei să o transferi și apeși pe butonul ”pay” pentru a trimite banii în contul unui prieten. Prima dată când vei face asta, ți se va cere să introduci detaliile cardului bancar (Mastercard sau Visa). De fiecare dată când vei dori să efectuezi o plată, ți se va cere un cod PIN, dar utilizatorii de iPhone vor putea folosi amprenta pentru a face transferul. Banii nu ajung direct la destinatar, ci trec prin serverele Facebook înainte. Dacă prietenul către care trimiți bani nu are contul configurat pentru astfel de operațiuni, Facebook va ține banii până când acesta va atașa un card. Așadar, captivitatea în bula albastră are și avantaje. Momentan este disponibilă doar pentru câțiva utilizatori, aflându-se în perioada de teste.

Un serviciu local este ING Pay, care poate fi personalizat în funcţie de preferinţele fiecărui utilizator şi înlocuieşte numerarul sau cardul la comercianţi, permiţând efectuarea de plăţi rapide, în doar câteva secunde. Pentru rapiditate, utilizatorii pot alege să introducă PIN-ul doar pentru plăţi mai mari de 100 RON, situaţie în care tranzacţia se finalizează tot contactless. Aplicaţia oferă şi opţiunea de folosire a codului PIN, pentru toate tranzacţiile, indiferent de valoarea lor. Este disponibil pentru iOS și Android.