08 iul. 2015 | 23:17

Peste 30 de combinații de taste noi introduse în Windows 10

TUTORIALE
Peste 30 de combinații de taste noi introduse în Windows 10

Pentru că sunt mari șanse să faceți pe 28 iulie, gratuit prin upgrade sau cu o licenţă nouă, ar fi bine să știți câteva combinați de taste complet noi.

După ce Microsoft a făcut o greșeală majoră cu schimbările radicale de interfață introduse în Windows 8, viitorul sistem de operare ieșit din Redmond pare o alternativă atractivă. Mai mult decât atât, pare să fie motivul perfect pentru upgrade pe care îl așteptau cu interes utilizatorii de Windows 7. Nu de alta, dar a revenit în centrul atenției un optimizat pentru cei care nu își doresc decât să fie eficienți când își petrec o mare parte din zi în fața PC-ului.

Din punctul meu de vedere, și nu sunt singurul care are această viziune, eficiența in fața calculatorului se măsoară printr-o viteză sporită la tastare. De asemenea, implică folosirea unor combinații de taste care scot din ecuație bâjbâiala cu cursorul prin meniuri. Scurtăturile sunt atât de importante, încât și Microsoft, împreună cu un amalgam de funcții noi și particularități de interfață, a introdus în Windows 10 peste 30 de combinații noi de taste la care puteți apela. Acestea din urmă vizează mai ales o interacțiune facilă cu desktop-urile virtuale, care ajung pentru prima oară nativ pe Windows și cu fereastra modernizată de Command Prompt, dacă nu v-ați dezobișnuit de la a folosi comenzi de DOS în Windows. După cum veți vedea mai jos, managementul ferestrelor și al aplicațiilor deschise a beneficiat de asemenea de o actualizare.

Windows 10 windows management

Management de ferestre în Windows 10

Încă de la Windows 7, Microsoft a introdus suport pentru o funcţie intitulată Snap. Aceasta vă permitea să lipiţi din câteva apăsări de taste o fereastră de o margine a ecranului şi să forţaţi acea fereastră să ocupe jumătatea stângă sau dreaptă a ecranului. În Windows 10, conceptul de side-by-side (una lângă alta) este extrapolat prin prisma faptului că, acum, puteţi poziţiona rapid patru ferestre în fiecare colţ al ecranului, într-o matrice de 2 x 2.

– Windows + săgeată stânga – lipeşte o fereastră de marginea stângă a ecranului

– Windows + săgeată dreapta – lipeşte o fereastră de marginea din dreapta a ecranului

– Windows + săgeată în sus – lipeşte o fereastră de jumătatea superioară a ecranului

– Windows + săgeată în jos – lipeşte o fereastră de jumătatea inferioară a ecranului

Deşi primele două combinaţii nu sunt noi, faptul că le puteţi combina, Windows + săgeată dreapta, urmat de Windows + săgeată în sus, pentru a ocupa cu o fereastră colţul din dreapta sus al ecranului, reprezintă o funcţie inovativă. Puteţi face acelaşi gest şi cu mouse-ul. Este suficient să ţineţi click stânga apăsat pe bara de titlu a unei ferestre şi să o trageţi într-unul dintre cele patru colţuri, similar cu drag-and-drop. Când aţi lovit colţul dorit cu cursorul de la mouse, îi puteţi da drumul, efectul fiind similar cu cel ilustrat în captura de ecran de mai sus.

Windows 10 ALT   TAb

Management de aplicaţii deschise în Windows 10

Managementul de ferestre a fost reinventat complet în Windows 10, iar aceasta reprezintă o bucurie enormă pentru cei care preferă să facă totul din taste. Dacă ar fi să fim realişti, după cum se poate observa şi în imaginea de mai sus, noul sistem este foarte similar cu cel de pe Mac OS X şi poate fi accesat printr-un click pe primul butonul din taskbar de lângă zona de căutare. Aceasta din urmă poartă numele de Task View.

– Windows Key + Tab – vă afişează toate aplicaţiile deschise şi, chiar dacă luaţi mâna de pe taste, acele ferestre rămân afişate pe ecran până activaţi una dintre ele, pentru a o aduce în prim plan, printr-un click sau din săgeţi + Enter. Această perspectivă de ansamblu incorporează doar aplicaţiile dintr-un desktop virtual. Pentru a vedea şi altele, faceţi întâi un click pe alt desktop virtual din partea de jos a ecranului.

– Alt + Tab – această combinaţie de taste se comportă la fel ca în versiunile anterioare de Windows. Ţineţi apăsat pe alt şi apăsaţi pe tab până în momentul în care selectaţi fereastra deschisă care vă interesează. Atunci când aţi luat mâna de pe ambele taste, ultima fereastră selectată va veni în prim plan. Marea diferenţă faţă de iteraţiile anterioare ale acestei funcţii este că, acum, vedeţi un preview în timp real cu conţinutul ferestrelor aplicaţiilor care rulează. În plus, cu Alt + Tab puteţi aduce în prim plan o aplicaţie, indiferent de desktop-ul virtual de care aparţine.Windows   tab Windows 10

Desktop-uri virtuale în Windows 10

După ce am experimentat de mulţi ani această funcţie pe Linux şi Mac OS X, desktop-urile virtuale sunt pentru prima oară introduse nativ în Windows 10. Pe lângă faptul că acestea vă vor ajuta din start să fiţi mai eficienţi dacă lucraţi simultan cu multe aplicaţii sau ferestre, modul în care sunt implementate va fi suficient pentru a înţelege că Microsoft a investit mult în această particularitate.

– Windows + CTRL + D – creează un desktop virtual nou şi ţi-l aduce în prim plan

– Windows + CTRL + F4 – închide desktop-ul virtual actual

– Windows + CTRL + săgeată stânga / săgeată dreapta – aduce în prim plan desktop-ul virtual din stânga sau din dreapta

Pentru a muta o fereastră deschisă de pe un desktop virtual pe altul, trebuie să apelaţi la mouse. Faceţi click dreapta pe bara de titlu a unei aplicaţii din Task View (Windows + Tab) şi alegeţi opţiunea Move. Printr-un click pe unul dintre desktop-urile virtuale din meniul Move veţi defini destinaţia acelui program.

Windows 10 Command Prompt copy paste

Command Prompt în Windows 10

După ce timp de foarte mulţi ani fereastra de Command Prompt din Windows a fost neglijată cu brio, în Windows 10 aceasta devine semnificativ mai interactivă. Pentru prima oară, exclusiv din combinaţii de taste, puteţi selecta foarte uşor un text din ea şi puteţi decupa, copia sau lipi acel text. Deşi aceste scurtături pe care le voi detalia mai jos sunt similare sau identice cu cele folosite în orice editor de text, merită să vi le aduceţi aminte, având în vedere că le veţi utiliza în Command Prompt.

– Shift + săgeată stânga / dreapta / sus / jos – Mută cursorul în stânga / dreapta / sus sau jos, în acelaşi timp selectând tot textul până la poziţia cursorului.

– CTRL + Shift + săgeată stânga / dreapta –  Mută cursorul la stânga sau la dreapta selectând câte un cuvânt dintr-un sens sau altul

– Shift + Home / End – Mută cursorul la începutul sau finalul unei linii de text, selectând-o în acelaşi timp

– Shift + Page Up / Page Down – Mută cursorul câte o pagină în sus sau în jos, selectând tot textul din faţa ochilor în respectivul sens

– CTRL + Shift + Home / End – mută cursorul la începutul sau sfârşitul întregului volum de text prezent în fereastra de Command Prompt şi-l selectează în sus sau în jos

– CTRL + C  sau CTRL + Insert – copiază textul selectat în memorie

– CTRL + V sau Shift + Insert – inserează textul copiat anterior la poziţia cursorului

– CTRL + A – Selectează tot textul din linia curentă. În cazul în care linia curentă este goală, selectează tot textul din fereastra de Command Prompt

– CTRL + săgeată în sus / jos – mută cursorul în sus sau în jos câte o linie prin istoricul comenzilor din Command Prompt  – similar cu scroll-ul de la mouse

– CTRL + Page Up / Page Down –  mută cursorul mai rapid în sus sau în jos câte o pagină de text

– CTRL + M – iniţiază modul de selecţie pentru ca, din acel moment, să puteţi selecta text doar mişcăndu-vă pe săgeţi. În trecut, un efect similar putea fi atins printr-un click dreapta pe fereastra de editare şi al doilea click pe Mark.

– CTRL + F – vă deschide o fereastră de căutare pentru a găsi rapid un termen sau o comandă din fereastra de Command Prompt din Windows 10.

– ALT + F4 – închide fereastra de Command Prompt

Ce urmează în Windows 10?

Scurtăturile de taste definite mai sus au fost experimentate în totalitate pe . Nu este exclus ca lista să sufere modificări până la lansarea versiunii finale a noului sistem de operare al companiei fondate de Bill Gates. Sperăm însă ca Microsoft va face eforturi pentru a introduce şi alte comenzi noi în noul SO, decât să elimine unele dintre cele definite mai sus. Doar timpul ne va dezvălui adevărul, dar cel mai important este că nu va trebui să aşteptăm decât câteva luni pentru a ne lămuri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele