10 feb. 2015 | 05:00

Cum descarci şi instalezi Windows 10 înainte de lansare

TUTORIALE
Cum descarci şi instalezi Windows 10 înainte de lansare

Cu câteva luni înainte de lansarea versiunii finale a unui nou sistem de operare ieşit din Redmond, cei de la Microsoft vă permit să instalaţi deja .

Prin prisma faptului că orice aplicaţie software, înainte de a deveni perfectă, trece printr-un proces complex de testare, cei de la Microsoft au decis deja de câţiva ani să ofere versiuni Preview ale noilor sisteme de operare la care lucrează. Acestea sunt utile atât pentru aflarea rapidă şi fixarea unor probleme de securitate şi stabilitate, cât şi pentru obţinerea de feedback valoros de la utilizatori, în perspectiva introducerii de funcţii noi pe care ni le dorim cu toţii.

Respectivele versiuni de Windows sunt disponibile gratuit pentru download, cu menţiunea că trebuie să fiţi membru Windows Insider pentru a avea acces la ele. De asemenea, trebuie să mai aveţi în vedere două aspecte. Pentru că vorbim de un sistem de operare beta, ar fi de preferat să nu-l instalaţi pe PC-ul vostru de lucru, deoarece pot apărea oricând probleme majore de stabilitate. În plus, Windows 10 Technical Preview expiră pe 1 octombrie 2015 şi nu merită să staţi cu emoţii din prisma faptului că, deoarece aţi uitat acest aspect, subit nu vă veţi mai putea folosi computerul fără să vă reinstalaţi SO-ul.

Dacă sunteţi împăcaţi cu aceste particularităţi, mai jos voi detalia cum puteţi descărca Windows 10 Technical Preview de pe website-ul Microsoft, cum puteţi crea un stick USB bootabil şi cum puteţi folosi respectivul stick de memorie pentru instalarea noului sistem de operare pe PC-ul vostru sau în maşină virtuală.

etape instalare Windows 10 Technical Preview

Cum şi de unde descărcaţi Windows 10 Technical Preview?

Înainte de a vă permite să accesaţi link-urile de download cu noul sistem de operare, Microsoft vă obligă să vă faceţi un cont pe Windows Insider. Acesta nu implică nici un fel de costuri din partea voastră şi, mai mult decât atât, este foarte probabil să-l aveţi deja. Pe insider.windows.com vă puteţi autentifica cu contul vostru Microsoft, adresa voastră de email @outlook.com, contul de Xbox Live sau OneDrive. Dacă nu aveţi nici unul dintre ele, puteţi crea un cont accesând adresa signup.live.com. Procedura este similară cu cea a realizării unei adrese de email, doar că în acest caz particular puteţi folosi o adresă existentă de Yahoo!, Gmail sau orice altceva pentru noul vostru cont de Windows Insider. Obţinerea unei noi adrese de email, de forma @outlook.com, este de asemenea o posibilitate.

După ce v-aţi creat şi confirmat contul Microsoft, merită să aveţi în vedere specificaţiile minime de sistem pentru Windows 10 Technical Preview. Nu de alta, dar s-ar putea să nu se justifice să treceţi mai departe. În principiu, dacă rulaţi deja Windows 7 sau Windows 8.1 în condiţii optime, puteţi fără probleme să vă instalaţi şi Windows 10. Cei de la Microsoft menţionează ca cerinţe de sistem pentru acest SO un procesor single core tactat la 1GHz sau mai rapid, 1GB RAM pentru versiunea pe 32 de biţi şi 2GB RAM pentru versiunea pe 64 de biţi, 16GB spaţiu de stocare şi o placă video compatibilă cu DirectX 9. Rezoluţia minimă pe care trebuie să o aveţi la ecran este de 1024 x 768 pixeli, aspect care s-ar putea să excludă anumite netbook-uri mai vechi.

Dacă aţi bifat şi această etapă, puteţi trece la descărcarea efectivă a imaginilor de tip ISO pe care le puteţi folosi atât pentru a crea un DVD, cât şi un stick bootabil. Momentan nu există o versiune de Windows 10 Technical Preview în limba română, dar puteţi descărca fără probleme una în engleză, germană, franceză, spaniolă şi nu numai. Tot pe această pagină de download vă va fi afişată o cheie de produs pe care va trebui să o tastaţi la instalare. Este foarte important să o notaţi. Ca dimensiune, un ISO pentru Windows 10 pe 32 de biţi în limba engleză are 3,01 GB, în timp ce un ISO pe 64 de biţi sare până la 3,92GB.

În cazul în care aveţi în vedere instalarea SO-ul în maşină virtuală, o soluţie gratuită ar fi să utilizaţi Oracle VirtualBox pentru această activitate. Versiuni pentru Windows, OS X, Linux sau Solaris pot fi descărcate de la virtualbox.org/wiki/Downloads. Dacă vreţi să rulaţi Windows 10 nativ pe un computer, pentru a crea un stick , cei de la Microsoft oferă un utilitar intitulat, complet neinspirat, Windows 7 USB DVD Download Tool. Acesta din urmă poate fi descărcat de aici.

Utilizarea sa este foarte facilă. Instalaţi utilitarul cu next, next, finish, iar la prima rulare alegeţi fişierul ISO descărcat de pe site-ul companiei americane. Apăsaţi pe next, alegeţi dacă vreţi să creaţi un DVD sau Stick USB bootabil şi introduceţi un disc gol în unitatea optică a PC-ului sau conectaţi un stick USB într-un port liber USB. Apăsaţi pe next, alegeţi litera aferentă stick-ului USB, de genul F: şi confirmaţi că acceptaţi ştergerea tuturor informaţiilor de pe acel mediu de stocare. Confirmaţi din nou crearea discului bootabil sau a stick-ului USB.

setup instalare Windows 10 Technical Preview

Cum instalaţi Windows 10 Technical Preview?

Indiferent dacă optaţi pentru instalarea nativă pe un PC a noului SO sau în maşină virtuală, procedura este similară. Singura diferenţă este că, în cazul utilizării VirtualBox, trebuie întâi să creaţi o maşină virtuală premergător procesului de instalare. Pentru asta, după ce aţi instalat VirtualBox, faceţi click pe butonul New în colţul din stânga sus din fereastra programului şi introduceţi un nume pentru maşina voastră virtuală.

La type asiguraţi-vă că este selectat Windows, iar la version optaţi pentru Other Windows 64 de biţi. Confirmaţi alegerea cu Next. Definiţi cantitatea de memorie RAM, din memoria voastră de sistem, pe care vreţi să o utilizeze noul sistem de memorie. E recomandat să alegeţi minimum 2GB RAM. La pasul următor lăsaţi bifat Create a virtual hard drive now, apăsaţi pe Create, lăsaţi bifat la tip VDI şi definiţi cantitatea de spaţiu, minim 20GB, pe care vreţi să o utilizeze Windows 10. Apăsaţi din nou pe Create şi aşteptaţi câteva minute.

Deşi s-ar putea să funcţioneze şi altfel, ca parametri avansaţi pentru maşina virtuală, am făcut click dreapta pe numele ei în Oracle VM VirtualBox Manager şi la System am mărit numărul de nuclee virtuale pentru Processor până la 4 (eu am un Intel Core i7-4710HQ quad core), iar la Display am bifat accelerarea 3D şi 2D Video Acceleration. Tot din această fereastră, la Storage, faceţi click pe unitatea de CD ROM virtuală din dreapta şi un al doilea click pe icoana CD-ului din colţul din dreapta sus – Choose a virtual CD/DVD disk file. Instant vi se va deschide o fereastră prin intermediul căreia puteţi alege imaginea ISO cu Windows 10 descărcată la pasul anterior.

Oracle VirtualBox configurare masina virtuala

Din momentul în care aţi selectat maşina virtuală şi aţi apăsat Start, e ca şi cum aţi ales să porniţi computerul vostru cu stick-ul USB sau DVD-ul creat cu Windows USB/DVD Download Tool. Aşteptaţi câteva secunde şi apăsaţi pe Install Now. Bifaţi I accept the license terms şi confirmaţi alegerea cu Next. Dacă nu aveţi nimic de pierdut, merită să aveţi în vedere că Windows 10 poate fi instalat şi ca upgrade peste Windows 7 sau Windows 8.1, păstrându-vă, în teorie, toate documentele şi aplicaţiile instalate anterior.

Recomandarea mea este însă să faceţi click pe Custom la acest pas – Install Windows only. Acum, nu rămâne decât să alegeţi partiţia pe care vreţi să instalaţi SO-ul, eventual să creaţi una dacă nu există şi să apăsaţi pe Next. Din experienţă, instalarea durează aproximativ 15 minute. În mod evident, poate dura mai mult sau mai puţin în funcţie de configuraţia hardware a sistemului vostru. După ce se termină prima etapă a instalarea şi sunteţi invitaţi să reporniţi sistemul de operare, puteţi deconecta stick-ul USB bootabil sau DVD-ul folosit pentru această procedură. În maşină virtuală am observat că nu a fost necesară scoaterea ISO-ului din unitatea optică virtuală la final, instalarea continuând fără probleme. Până să pot interacţiona în vreun fel cu noul sistem am mai avut parte de două reporniri automate ale computerului.

finish instalare Windows 10 Technical Preview

Dacă totul a funcţionat cum trebuie şi nu aţi avut parte de evenimente neplăcute, când totul s-a terminat ar trebui să aveţi în faţa ochilor o fereastră similară cu cea afişată mai sus. La acest pas, dacă nu vreţi să modificaţi un amalgam de parametri ai noului vostru sistem cu Windows 10 Technical Preview puteţi apăsa fără probleme pe Use Express Settings. Această procedură va mai dura câteva minute, timp în care, pe ecran vor fi afişate câteva mesaje pe un fond colorat menţionând că în fundal vă sunt instalate aplicaţiile voastre. Dacă vi se pare că s-a blocat, perceţi această experienţă ca pe un exerciţiu de răbdare şi aşteptaţi chiar şi 5-10 minute.

Windows 10 Technical Preview Start

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele