14 nov. 2014 | 14:50

Studiu: 91% din adulţi sunt convinşi că nu pot controla accesul la datele lor personale

ACTUALITATE
Studiu: 91% din adulţi sunt convinşi că nu pot controla accesul la datele lor personale

Într-un univers conectat la internet, nu ar trebui să vină ca o surpriză un ce a confirmat nivelul de frică al internauţilor vizavi de accesul la informaţii private.

Studiu securitatea datelor online

În momentul în care începem să ne facem conturi peste conturi online, transmitem tot felul de informaţii private. Data naşterii, email-ul, numărul de telefon, adresa sau locul de muncă sunt doar câteva dintre acestea.

Când tragem linie însă, aproape toţi realizăm uşurinţa cu care cineva poate şti totul despre noi. Un studiu recent al celor de la Pew Research Center din SUA a confirmat faptul că 91% din cei intervievaţi simt că au pierdut . Mai mult decât atât, majoritatea adulţilor la ora actuală se îngrijorează la gândul că ar putea fi monitorizaţi de guvern şi alte companii private. O altă cifră îngrijorătoare a studiului constă în numărul celor care sunt convinşi că este foarte dificil să ştergi de pe internet o informaţie eronată despre propria persoană – 88%. „Oamenii se simt de parcă ar exista un nor de nesiguranţă asupra modului în care le sunt folosite datele“, a comunicat Mary Madden de la Pew Research.

Printre datele care sunt cele mai expuse, din punctul de vedere al celor intervievaţi, se numără codul de securitate socială, echivalentul CNP-ului în SUA, informaţiile referitoare la starea de sănătate şi medicaţie. Afinităţile politice şi religioase sunt de asemenea accesibile online cu uşurinţă. Partea cea mai tristă este că 50%, respectiv 52% din noi simt că SMS-urile şi email-urile private pot fi accesate de terţi.

Din punctul meu de vedere, un astfel de studiu nu face decât să reflecte ceea ce simţim cu toţii. Sub nici o formă asta nu înseamnă că ne vom schimba radical obiceiurile online, dar probabil că vom deveni un pic mai precauţi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele