Samsung a anunţat oficial noul Galaxy S5 la MWC
După o mulţime de zvonuri şi speculaţii care au circulat pe internet în ultima perioadă, Samsung a decis să anunţe oficial noul Galaxy S5 la MWC 2014.
Considerat de foarte mulţi pasionaţi de tehnologie smartphone-ul anului 2014, deşi acest an abia a început, Galaxy S5 a fost anunţat oficial în cadrul unui eveniment cu numele de Unpacked 5.
Trecând peste faptul că nu este neapărat revoluţionar, în adevăratul sens al cuvântului, noul terminal vine totuși cu un set semnificativ de diferenţe faţă de modelul de anul trecut.
Înainte de a enunţa specificaţii, mi se pare interesant faptul că întreaga filozofie din spatele Galaxy S5 a fost sintetizată de cei de la Samsung în cinci puncte foarte bine definite. 1. Rapiditate – Galaxy S5 are o cameră cu auto-focus ultra rapid şi WiFi cu 2 x 2 MiMo. 2. Robustețe – este certificat IP67 pentru rezistenţă la apă şi la praf. 3. Baterie – Are o autonomie cu 20% mai mare decât Galaxy S4. 4. Securitate – Butonul din partea de jos funcţionează ca senzor de amprentă. 5. Design – Noul Galaxy S are un aspect estetic actualizat.
Dacă sunteţi pasionaţi de specificaţii brute, noul aparat este construit în jurul unui panou Super-AMOLED de 5.1 inci. Este preinstalat cu Android 4.4 KitKat. Partea de procesare este asigurată de un Snapdragon 800 tactat la 2,5GHz şi 2GB RAM. La capitolul captură, pe partea din spate avem o cameră de 16 megapixeli, în timp ce pe partea din faţă avem o cameră de 2.1 megapixeli. Va fi disponibil în variante de 16 sau 32 GB, iar spaţiul de stocare va putea fi extins cu carduri de până la 128GB. Este compatibil cu noul standard LTE categoria a patra. Are în partea de jos un port USB 3.0, faţă de 2.0 în trecut şi incorporează o baterie de 2800 mAh. Certificarea IP67 este desprinsă din Galaxy S4 Active de anul trecut şi se manifestă printr-o rezistenţă la praf şi apă de până la un metru.
În ceea ce priveşte design-ul, deşi din faţă nu veţi vedea schimbări semnificative, spatele este realizat dintr-un material un pic mai moale, tot plastic, dar cu o textură mai specială. Aceasta se poate colora mai uşor şi este responsabilă de o aderenţă sporită când este ţinut în mână. Creşterea în diagonală de la 5 inci la 5,1 inci, de la S4 la S5, poate fi trecută uşor cu vederea, iar sentimentul de manevrabilitate este aproape acelaşi în cazul ambelor telefoane. Partea din faţă este foarte apropiată ca aspect de Galaxy Note 3. Pentru anduranţă, merită să aveţi în vedere faptul că portul USB 3.0 din partea inferioară este acoperit de un căpăcel care s-ar putea, sau nu, să vă incomodeze.
Senzorul de amprentă, spre deosebire de cel de la iPhone care vă deblochează telefonul instantaneu, în cazul Galaxy S5 implică să mişcaţi degetul de sus în jos peste el. Experienţa este similară cu cea oferită de un cititor de amprente de la orice notebook business. În mod evident, prefer tehnologia din spatele celui din iPhone 5S. Partea bună este că, în cazul creaţiei Samsung, puteţi proteja mesaje sau fişiere cu ajutorul amprentei.
Pentru că fotografiatul este o activitate foarte uzuală pentru utilizatorii de smartphone-uri, sud-coreenii au încercat să îmbunătăţească semnificativ abilităţile vârfului lor de gamă. Autofocusul este realizat mult mai rapid datorită unui sistem nou intitulat ,,phase-detection AF” care va funcţiona împreună cu ,,contrast-based AF”. În primele teste, s-a observat o scădere de aproximativ trei ori a timpului de focus faţă de S4. Real-time HDR este numele unei alte tehnologii menită să stea la baza unor imagini clare şi luminoase în contexte cu diferenţe mari de contrast pe diverse zone ale imaginii.
Partea de monitorizare a efortului este acum îmbunătăţită datorită senzorului de ritm cardiac inclus în aparat, pe lângă celelalte artificii incluse anul trecut, care sunt prezente şi acum.
În concluzie, telefonul nu m-a impresionat foarte tare, mai ales că nu vine cu un display revoluţionar sau un design complet diferit faţă de alte aparate create de Samsung în ultimul an. Partea bună este că rezistă la apă şi praf, abilităţi care nu trebuie niciodată trecute cu vederea. În plus, dacă se confirmă, bateria ar trebui să fie îmbunătăţită cu aproximativ 20%, astfel de afirmaţii trebuie însă verificate.