QNAP Turbo NAS TS-251 – Cea mai versatilă soluție de stocare [REVIEW]

, 25 Aug, 19:44

QNAP Turbo NAS TS-251 Review (12)

QNAP este o companie specializată pe soluții de stocare externe, și un nume destul de cunoscut pentru cei care lucrează în domeniul IT, pentru o companie, sau pentru profesioniști. Până de curând NAS-ul nu a fost privit ca un dispozitiv pe care o persoană și l-ar achiziționa pentru acasă. NAS vine de la Network Attached Storage, și implică existența unui procesor dedicat, și a unei interfețe grafice dedicate, pentru clasicul HDD Extern. Spre deosebire de un HDD Extern, un NAS poate funcționa și dacă nu este conectat la un PC, și poate fi accesat de mai multe dispozitive simultan.

Varianta de la QNAP, TS-251, obiectul review-ului de astăzi, este ceva mai inteligent decât media acestor produse. Implicit deține o conectivitate mai vastă, și de asemenea o serie de funcții multimedia. Dacă ne întoarcem puțin în timp, acum nu mulți ani, trend-ul pieței erau DVD-playerele care putea decoda și rula filme de pe un stick sau HDD USB. În același timp au apărut o mulțime de astfel de playere dedicate, chiar și din partea producătorilor de HDD-uri ca Western Digital, mici unități care se conectau la TV printr-un port HDMI și permiteau decodarea filmelor, în orice format, de pe un stick sau HDD pe USB, ori de pe HDD-ul intern. Aceste playere au fost însă date uitării, acum că aproape orice televizor inteligent sau player DVD poate face acest lucru.

QNAP Turbo NAS TS-251 este un NAS cu capabilități multimedia, satisfăcând astfel și nevoia utilizatorului de a viziona filme și conținut multimedia audio sau foto. Poate fi denumit așadar un dispozitiv All-In-One. Acum, de ce am fi de acord să plătim totuși o sumă considerabilă pentru un astfel de dispozitiv. Trebuie să recunoaștem, nu este chiar ieftin. Ei bine, sunt multe avantaje pe care le oferă un astfel de dispozitiv, și pe care le vom preciza în continuare, imediat după prezentarea produsului.

Design și Construcție

QNAP Turbo NAS TS-251 Review (13)

Pentru a fi integrat cât mai bine cu dispozitivele de la birou, sau din sufragerie, QNAP TS-251 are un design simplist, și o carcasă de culoare albă cu accente argintii. Partea frontală oferă un conector USB 3.0, un buton de sincronizare, și butonul de pornire. Mai sus, avem o serie de LED-uri ce indică transferul sau activitatea HDD-urilor de la interior. Alături, avem cele două sertare pentru HDD-uri, ambele fiind de tip Hot-Swap, adică se pot scoate în timpul funcționării.

QNAP Turbo NAS TS-251 Review (11)

Partea din spate deține toate porturile necesare unui astfel de dispozitiv. Astfel, avem două conexiuni LAN de tip Gigabit, un al doilea port USB 3.0, două porturi USB 2.0, un conector de curent, pentru alimentatorul din pachet, și, probabil cel mai interesant, un port HDMI. Lângă, se poate observa un ventilator, a cărui responsabilitate este desigur răcirea componentelor de la interior.

Specificații

[table id=241 /]

Interior

QNAP Turbo NAS TS-251 Review (2)

Probabil că acest segment este puțin relevant pentru marea majoritate a publicului, însă, pentru cunoscători, este important de menționat faptul că este versatil și la capitolul upgrade. Nu voi intra în detalii. Este suficient să vă arăt că pe lângă procesorul Intel Celeron, acesta dispune de două slot-uri de memorie DDR3 de tip SO-DIMM, și de o placă de rețea wireless pe conector miniPCI. NAS_ul vine cu 1 GB memorie RAM, însă, pentru o gestionare mai bună a unui volum mai mare de fișiere, și pentru decodarea mai rapidă a unor clipuri video, se pot instala până la 2 module de 4 GB fiecare, totalizând un maxim de 8 GB de memorie RAM. Cam cât are un laptop sau un sistem obișnuit.

QNAP Turbo NAS TS-251 Review (4)

Adițional, merită menționat și faptul că dispune de 2 conectori foarte rigizi pentru HDD-uri, bine aliniați. Unii utilizatori folosesc destul de mult NAS-ul ca pe un conector extern al HDD-urilor, iar la o utilizare mai neatentă, acești conectori se pot defecta rapid. Nu este cazul însă pentru QNAP TS-251.

Utilizare

QNAP Turbo NAS TS-251 Review (14)

Acum că am descris produsul, este momentul să explicăm ce putem face cu el. QNAP TS-251 este foarte util în multe situații.

Cele două HDD-uri ce se pot instala la interior, pot fi configurate în RAID, pentru a avea un back-up constant al informațiilor. Această soluție este aleasă deseori de către cei care lucrează cu fotografii sau cu clipuri video, unde back-up-ul este esențial. Unul din HDD-uri poate ceda în timp, și astfel informația duplicată de pe acesta poate fi regăsită pe celălalt.

Acesta poate fi configurat de asemenea pentru stocarea oricărui tip de fișiere. Practic, folosind de exemplu un ultrabook, fără prea mult spațiu de stocare pe SSD, NAS-ul poate acumula până la 8 TB de date.

Transferul fișierelor între două sisteme se poate face mult mai rapid dacă acestea sunt stocate pe NAS. Practic, le copiezi direct pe HDD-urile interne, și le poți accesa de la oricare PC din rețea, sau chiar prin internet, de la mii de kilometri distanță, printr-un browser web. Practic, ai prorpiul tău serviciu de cloud care poate fi administrat foarte ușor din interfața proprie.

Dacă ai de exemplu o colecție mare de fișiere video și audio, acestea își pot găsi locul pe HDD-urile NAS-ului, și pot fi rulate, prin rețea, sau prin internet, de către orice dispozitiv cu o conexiune activă. Aici putem include și un smartphone sau o tabletă, un laptop, sistemul desktop de la etaj, sau chiar televizorul din sufragerie.

Are client de torrente. Chiar dacă nu este acceptat la nivel universal, transferul de fișiere prin torrente este prezent oriunde. Dispozitivul are un Download Manager ce suportă o multitudine de formate și linkuri de fișiere torrent, ce pot fi lăsate la download fără a mai ține PC-ul pornit.

Sincronizare multiplă. Poți selecta anumite dispozitive, și directoare, care să se sinconizeze automat pe dispozitiv, fie că acest lucru se întâmplă în rețeaua WiFi sau prin internet. Se pot sincroniza astfel automat pozele de pe smartphone, imediat ce le-ai făcut și ești conectat la Wireless, sau anumite directoare de lucru de pe PC-ul de la birou. Sincronizarea funcționează de asemenea și cu alte soluții software pe care le oferă industria, și merge până la backup-ul fișierelor de mail sau documente.

Centrul multimedia este bine pus la punct. Acesta deține numeroase modalități de organizare pentru colecția de filme, fotografii sau filme.

Funcția de streaming este activă atât pentru filme, fotografii cât și pentru muzică. Astfel, oriunde ai fi plecat, ai acces la melodiile sau serialele preferate, tot ce ai nevoie este o conexiune de internet suficient de rapidă.

Teste

QNAP Turbo NAS TS-251 Review (8)

Testele efectuate de noi au fost la nivel de utilizator. Având în vedere că dispune de o configurație hardware de top pentru un astfel de dispozitiv, și de conexiune USB 3.0 și Gigabit LAN, este de așteptat ca viteza de transfer între dispozitive să se efectueze cu aproximativ 100 MB/s. Am avut la dispoziție două HDD-uri de 4 TB fiecare, două HDD-uri Seagate create special pentru acest tip de dispozitiv.

Acum, nu ai nevoie de HDD-uri speciale pentru NAS, însă e bine să știi că acestea sunt mai reci, mai silențioase, și au un mod de stand-by mai eficient. Astfel, nu se încălzesc atât de mult în dispozitiv, nu le auzi în funcționare, și sunt ceva mai fiabile decât un HDD de desktop, cel puțin la nivel teoretic pentru ultima observație.

Configurarea HDD-urilor se face foarte rapid, iar meniul este exhaustiv. Dacă ești începător, sau nu vrei să îți bați capul cu multitudinea de setări, varianta Basic este perfectă. Dacă vrei să configurezi alte opțiuni, precum și timpul la care se opresc HDD-urile după ce dispozitivul nu mai este folosit, secțiunea Advanced îți oferă această posibilitate.

Concluzii

Prețul este de aproximativ 2200 Lei pentru QNAP TS-251. În această sumă nu sunt incluse HDD-urile, care pot ajunge ușor și la 1000 Lei, în funcție de capacitatea aleasă. Sigur, ai putea spune că este prohibitiv, pentru cei care doresc doar un HDD Extern. NAS-ul prezentat este însă mult mai mult de atât. Este un dispozitiv complex de stocare pentru orice tip de fișiere.

Sigur, durează puțin până când navighezi prin multitudinea de opțiuni pe care le oferă, însă, odată ce l-ai configurat, șansele să modifici ceva sunt destul de mici. Va funcționa de sine stătător, ușurându-ți munca într-un mod în care greu ți-ai putea imagina. Chiar dacă am petrecut doar câteva zile cu el pe birou, deja mi se pare mult mai comod să ai toate informațiile într-un singur loc, și să le poți accesa de oriunde, și de către oricine are permisiunea.

Unii mi-au spus că serviciul de cloud Dropbox sau Google Drive este suficient. Pentru ei, da. Dacă ai nevoie de viteză mare de acces la fișiere, și de o capacitate pe care nu o poți atinge cu un serviciu cloud public, o variantă de private cloud folosind un NAS este mult mai viabilă. Pentru 4 TB de stocare, fără a lua în calcul versatilitatea și viteza pe care o oferă, ar trebui să plătești cam 100 de dolari lunar pentru un serviciu de cloud. În mai puțin de 10 luni recuperezi investiția, și nici nu trăiești cu teama că dacă nu ai plătit contul de cloud, îți vor fi șterse fișierele de pe server.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Interesant acest Qnap. Sunt romani ? Vad ca au site-ul hostat la noi.
Dpdv pret versus dotari, recomand Synology. Ca functii are multe peste Qnap (active directory, dns, ddns, vpn, radius, antivirus, wordpress, etc) si se gasesc si pe la noi cateva modele. Poate ii faci si un review 🙂 … synology.com
Cele bune,

Radu Neagu

Qnap este o companie taiwaneză, au într-adevăr site-ul în română hostat la noi. Synology are probabil și avantajele sale. Dacă ajunge în mâinile mele, cu siguranță îi voi face un review.

Ce sa zic, este un produs nou si performant hardware, bazat pe multimedia.
Ca si sistem de operare este multtt in urma Synology.
Acum folosesc personal Synology si Asustor (si asta este degeaba ca si sistem de operare).
La serviciu folosesc Synology si Qnap, este mare diferenta intre ele, bine inteles in favoarea Synology, acesta din urma fiind clasa inferioara ca si model fata de Qnap.
Zilele urmatoare o sa probez si eu un 251.Am sa revin cu impresii.

Apropos de unde ai scos ca ar avea un slot miniPCI pt.wireless?

Radu Neagu

Contează foarte mult și cu care brand de produse te-ai obișnuit să lucrezi. Synology este într-adevăr un competitor, însă aici vorbim la nivel de brand. Ar trebui să facem o referire la produse.
Din câte țin minte cardul de WiFi era pe un slot miniPCI, pentru a putea fi upgradat probabil. Nu am desfăcut produsul decât la nivelul care se observă în imagini. Dacă ai ocazia să te uiți în el poți să îmi confirmi și mie dacă e așa.

QNAP sta mai bine ca Synology din toate punctele de vedere.In primul rand, TS-251 vine cu un procesor Intel dual-core ce poate face transcodare video in timp real, adica pot accesa clipul pe telefon, direct din QNAPul de acasa la ce rezolutie vreau eu. Cat despre sistemul de operare QTS 4.1, numai cine nu a lucrat cu el poate sustine prostii. Sistemul de operare QTS 4.1 e bazat pe un nucleu Linux si are o multime de aplicatii in magazin App Center. Pot gestiona absolut orice aspect al unitatii, pot transforma unitatea in server, in server de supraveghere cu camere IP, pot instala orice platforma web (wordpress, Joomla,) pot face si un mic magazin virtual cu oscommerce, totul cu cateva clickuri fara sa fiu nevoit sa scriu cod. Daca iau ofertele din Romania, QNAP sta mai bine ca Synology la fiecare palier de pret.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail