Playtech App – Badland, unul dintre cele mai bune jocuri Android la mai mult de un an de la lansare

Playtech App - Badland, unul dintre cele mai bune jocuri Android la mai mult de un an de la lansare

Deși a fost lansat cu mult timp în urmă, Badland încă este considerat unul dintre cele mai bune jocuri de pe Google Play Store.

Screenshot_2014-12-16-12-19-19

Trebuie să recunoaștem: nordicii au un stil aparte când vine vorba de crearea de jocuri. Aceștia reușesc să inducă o atmosferă interesantă în fiecare joc pe care îl creează, oarecum sumbră, dar și plăcută în același timp. Badland, disponibil atât pentru Android, cât și pentru iOS și Windows Phone, nu face excepție de la această regulă. ”Clonele” pe care le controlezi sunt niște creaturi ciudate, mediul în care se desfășoară jocul este foarte dificil, iar la fiecare pas sunt alte obstacole, a căror depășire necesită de foarte multe ori sacrificarea unor ”clone”.

Screenshot_2014-12-16-12-20-09

În ceea ce privește controlul, Badland este extrem de ușor de jucat: este nevoie de o singură apăsare pe ecran, iar creatura și eventualele clone pe care le controlați se vor ridica de la pământ. Fiecare apăsare înseamnă, deci, o creștere în altitudinea la care acestea zboară. Odată ce luați degetul de pe ecran, acestea vor cădea. Sună foarte simplu, dar tocmai acesta este unul dintre punctele forte ale jocului. Aparenta simplitate ascunde în spatele ei un joc de o complexitate mult mai mare decât v-ați aștepta. Badland, din punctul meu de vedere, este dovada că se pot realiza foarte mult chiar și cu un control banal la prima vedere.

badland 1

Jocul este împărțit în mai multe zile, iar fiecare zi este împărțită în patru etape: zori de zi, amiază, amurg și noapte. Fiecare etapă a zilei, are la rândul ei mai multe nivele. Care este scopul fiecărui nivel? Supraviețuirea. Nu trebuie să faceți nimic mai mult decât să ajungeți cu cel puțin o clonă la final, unde aceasta va fi atrasă într-un fel de tub care vă va transporta spre nivelul următor. Imaginea se mișcă permanent spre dreapta, așa că dacă rămâneți în urmă și clona iese din ecran, pierdeți automat. Ideal este să vă poziționați undeva la mijloc, înspre partea din stânga a display-ului. Încă o dată, aceasta sună foarte simplu și probabil ar fi, dacă nu ați avea parte de numeroase obstacole pe parcurs.

badland 2

Cu fiecare nivel, acestea vor deveni mai variate și mai dificil de depășit. La început vă veți confrunta doar cu obiecte care se prăbușesc și roți dințate de angrenaj. Acestora, pe parcurs, li se vor adăuga lame, țepușe. ghimpi, diverse obiecte care explodează la atingere, lanțuri, tunuri etc. Mediul este unul neiertător, fiecare aspect al acestuia putând reprezenta la un moment dat o amenințare.

Din fericire, dezvoltatorii au sărit în ajutorul jucătorilor și au plasat diverse elemente care vă vor ajuta în numeroase feluri. Cu ajutorul lor veți crește sau micșora dimensiunile creaturilor pe care le controlați, le puteți face să se rotească, sau le puteți face mai rapide sau mai încete. Fiecare astfel de element este reprezentat de câte o bilă colorată. Cele pentru modificarea dimensiunilor sunt galbene, cele pentru rotire sunt mov, iar cele pentru viteză sunt albastre. Mai sunt, de asemenea, unele care vor face clonele să se lipească de orice suprafață pe care o vor atinge (ele vă vor încurca de cele mai multe ori) și altele care vor afecta modul în care acestea se deplasează.

Screenshot_2014-12-16-12-18-47

Însă, până și aceste elemente vă pot încurca la un moment dat. Creșterea dimensiunilor clonei la un moment nepotrivit o va face incapabilă să se strecoare printr-un culoar. De cealaltă parte, ratarea unui astfel de ”power-up” în anumite momente o va face incapabilă să împingă anumite obstacole și veți rămâne în urmă.

Elementele ajutătoare vor fi de cele mai multe ori suficiente pentru a trece mai departe. Dar în unele situații veți fi puși în fața unor obstacole care necesită mai mult de atât. Acesta este motivul pentru care cei de la Frogmind v-au dar posibilitatea de a multiplica creaturile. Cu ajutorul clonelor obținute astfel, veți putea trece prin nivele care ar fi fost imposibil de depășit altfel. Mai interesant este că uneori veți fi forțați să sacrificați anumiți indivizi pentru a putea progresa, element care contribuie la impresia pozitivă pe care o lasă jocul.

Screenshot_2014-12-16-12-19-26

Și nici nu am menționat încă opțiunile de multiplayer și cooperare care necesită un singur dispozitiv. Da, Badland poate fi jucat de maximum patru oameni pe ecranul aceluiași device. Display-ul este împărțit în funcție de numărul jucătorilor, fiecăruia dintre aceștia fiindu-i alocată o suprafață pe care trebuie să apese pentru a-și deplasa clona. În modul co-op trebuie să jucați fiecare nivel împreună, în timp ce în modul multiplayer câștigă cel a cărui clonă este prima care ajunge la final sau ultima supraviețuitoare.

Screenshot_2014-12-16-12-13-49

Badland este un joc mult mai interesant decât pare. În opinia mea, acesta abordează niște teme inteligente și foarte complexe. Badland ar putea fi considerat un joc despre supraviețuirea unei rase, care evidențiază ideea că de foarte multe ori este nevoie de sacrificiul unora pentru ca o specie să supraviețuiască. Badland reprezintă, din anumite puncte de vedere, evoluția omului, de la începuturi și până în prezent. Lupta continuă împotriva unui mediu ostil este portretizată cum nu se putea mai frumos într-unul dintre cele mai de succes jocuri ale ultimilor ani.

Screenshot_2014-12-16-12-22-08