10 nov. 2014 | 14:26

Omul care a revoluționat mașinile electrice vrea să detroneze Google și Facebook de pe internet

ACTUALITATE
Omul care a revoluționat mașinile electrice vrea să detroneze Google și Facebook de pe internet

Elon Musk, omul care a adus un nou suflu industriei auto, ar urma să se implice într-un proiect ce implică lansarea în spațiu a unor sateliți pentru internet.

Google sateliți pentru Internet

Elon Musk este considerat unul dintre cei mai importanți antreprenori ai vremurilor noastre, lansând companii de succes precum Tesla sau Space X. În timp ce Tesla a readus atenția lumii asupra mașinilor electrice, SpaceX s-a axat mai mult pe reducerea costurilor transportului în spațiu și crearea unor tehnologii de transport care ar face mai ușoară pe viitor o colonizare a planetei Marte. Conform unui reportaj al celor de la Wall Street Journal, SpaceX ar urma să fie o parte importantă a noului proiect în care va lua parte Elon Musk, proiect ce implică lansarea unor sateliți pentru internet care ar urma să permită accesul ieftin la web unui număr cât mai mare de oameni.

În cadrul proiectului actual, fondatorul Tesla vrea să se folosească de tehnologia dezvoltată de cei de la SpaceX pentru a lansa în spațiu sateliți pentru internet. Implicat în acest proiect mai este și Greg Wyler, un fost angajat al Google, alături de WorldVu Satellites Ltd., compania fondată de el. Aceștia ar urma să lanseze un număr de 700 de sateliți în spațiu, de zece ori mai mulți decât cea mai mare flotă existentă la momentul actual.

Fiecare dintre acești sateliți pentru internet are urma să cântărească în jur de 113 kilograme, de două ori mai puțin decât cei mai mici sateliți de comunicații existenți la acest moment. De asemenea, costul pe unitate nu ar trebui să depășească cifra de un milion de dolari, în timp ce fabricarea sateliților actuali costă câteva milioane. În total, prețul final al unui astfel de proiect s-ar ridica la aproximativ un miliard de dolari.

space-junk (1)

Google și Facebook ar putea fi competitori

Producția acestor sateliți pentru internet ar urma să fie realizată într-o fabrică, iar discuții aparent au fost purtate cu oficiali din statele Colorado și Florida. Aceasta nu ar fi prima oară când se încearcă o soluție mai ieftină pentru a oferi acces ușor la internet folosindu-se astfel de metode.

Facebook a oferit mai multe detalii despre proiectul său de a trimite drone în stratosferă, care să ofere internet. Facebook ar urma să trimită dronele deasupra zonelor unde nu ar fi influențate de vreme și de avioane. Astfel, zona ar fi undeva între 18.000 şi 25.000 de metri altitudine. Nici Google nu s-a lăsat mai prejos, aceștia anunțând la rândul lor că soluția ar fi baloanele cu Internet. Spre deosebire de sateliții de telecomunicații, menținuți pe o poziție aparent fixă în raport cu Pământul, aceste baloane vor pluti pe deasupra Pământul la câteva zeci de mii de metri, dar vor fi predispuse altor factori perturbatori.

Puteți citi mai multe despre planurile celor de la Google și Facebook aici.