07 oct. 2014 | 11:00

O aplicaţie de Google Glass îţi subtitrează conversațiile cu oamenii din jur [VIDEO]

ACTUALITATE
O aplicaţie de Google Glass îţi subtitrează conversațiile cu oamenii din jur [VIDEO]

Deşi va mai dura mult până vom înţelege toate scenariile în care este utilă o pereche de , acesta este unul dintre ele.

captioning_on_google glass subtitrare

Ne-am obişnuit atunci când ne uităm la televizor să vizionăm filmele cu subtitrare. De cele mai multe ori, respectivele linii de text traduc dialogul desfăşurat pe ecran într-o limbă străină. Dacă aveţi însă probleme cu auzul, v-aţi bucura teribil să vedeţi o subtitrare şi pentru dialogul ce are loc în limba voastră nativă.

Un grup de ingineri de la Georgia Tech au lucrat intens la realizarea unei aplicaţii pentru Google Glass care vă afişează pe micul display din faţa ochilor o subtitrare pentru cuvintele interlocutorului vostru. Această funcţie va fi operaţională în colaborare cu microfonul din smartphone-ul personal. Ca urmare, pentru o funcţionare optimă va trebui să-i daţi telefonul persoanei cu care vorbiţi sau să-l poziţionaţi cât mai aproape de gura sa.

În prima etapă, prin această aplicaţie sunt vizate persoanele cu probleme de auz grave. După ce va fi finisată această variantă a programului, se doreşte implementarea unui modul de traducere în timp real, eventual în două sensuri, pentru limbi precum engleză, spaniolă, franceză, rusă, coreeană şi japoneză. În respectivul scenariu, experienţa va fi mult mai similară cu cea de la televizor. Astfel, în timp ce persoana din faţa voastră vorbeşte în spaniolă, voi puteţi vedea pe Google Glass subtitrarea în engleză. La capătul celălalt al firului, când voi veţi răspunde la o întrebare în engleză, pe ecranul telefonului va apărea subtitrarea în spaniolă.

Deşi va mai dura un pic până vom vedea pe toate drumurile, astfel de aplicaţii par să demonstreze adevărata lor utilitate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele