25 apr. 2014 | 18:52

Nokia Devices and Services este acum oficial divizie Microsoft

ACTUALITATE
Nokia Devices and Services este acum oficial divizie Microsoft

Nokia este, începând de astăzi, o divizie Microsoft, sub numele Microsoft Devices Group, odată cu finalizarea achiziției Nokia Devices and Services de către gigantul de software.

microsoft-nokia-achizitie-oficiala

”Astăzi urăm bun venit diviziei Nokia Devices and Services în familia noastră. Capabilitățile și activele din zona de mobilitate pe care această tranzacție le aduce vor avansa transformarea noastră”, a spus Satya Nadella, CEO Microsoft.

Stephen Elop, fost președinte și CEO Nokia, va raporta către Satya Nadella din rolul de Vicepreședinte Executiv al Microsoft Devices Group, din care va conduce un business extins de device-uri ce include smartphone-urile și tabletele Lumia, telefoanele mobile Nokia, Xbox, Surface și Perceptive Pixel (PPI), precum și accesorii pentru aceste produse. Discuția nu se oprește aici, Microsoft și recent formata divizie Nokia vor opera împreună în continuare pentru a aduce pe piață cea mai bună experiență atât hardware cât și software.

Mutarea a fost anunțată încă de la data de 3 septembrie a anului trecut și, odată cu aceasta, Nokia va transfera mărcile Asha și Lumia către Microsoft și va înceta să producă telefoane mobile. Evident, Microsoft va asigura suportul necesar pentru modelele existente pe piață. [editat – citat retras]

Marca Nokia, pentru că asta este de acum încolo, va continua să fie folosită, existând un acord pe 10 ani în acest sens. Practic, Microsoft are dreptul de a folosi nume, patente, caracteristici Nokia în următorii 10 ani, nu este chiar o vânzare clasică. [editat – citat retras]

Chiar dacă Microsoft este o companie cunoscută în aproape toată lumea, importanța păstrării numelui Nokia pentru dispozitivele mobile este destul de mare. Nokia are un procent foarte mic de piață în Statele Unite, în schimb în Europa și India sunt unii dintre cei mai cunoscuți producători de dispozitive mobile. Pentru Statele Unite, compania va folosi probabil brandul Microsoft Mobile, iar pentru restul piețelor va rămâne Nokia.

Valoarea tranzacției a fost de 7,5 miliarde de dolari. Posibil ca aceasta să fie mai mare, având în vedere ultimele creșteri înregistrate de companie. Totuși, mi se pare mică este cifra de vânzare a unei companii care a activat foarte mult timp în industrie, în comparație cu alte achiziții pe care le-a făcut Facebook recent. Chiar și proiectul Oculus Rift a fost vândut cu 2 miliarde de dolari, un proiect fondat pe Kickstarter și care nu avea mai mult de 1 an vechime. Unde mai pui faptul că Microsoft a intrat în posesia unui număr important de patente prin această tranzacție.

O parte din fabricile Nokia se va închide, iar aceasta este o veste tristă, mai ales pentru angajați. Aceștia vor primi o compensație, în funcție de rolul în companie, și un suport pentru a obține alte oportunități de angajare, așa cum se spune mai elegant. Oricum, aproximativ 30.000 de angajați Nokia se pare că vor fi transferați la Microsoft.

Faptul că Nokia nu a acceptat să producă dispozitive cu Android, așa cum se întreba toată lumea o lungă perioadă de vreme, a fost o decizie influențată și de suportul financiar al lui Microsoft, în stadiile de dezvoltare Windows Phone, care la momentul respectiv a fost extrem de binevenită pentru companie. Desigur, Microsoft făcea o investiție în viitor la acel moment, investiție care și-a dovedit potențialul acum.