30 ian. 2014 | 09:40

Lenovo dă lovitura pe smartphone-uri – cumpără Motorola de la Google

ACTUALITATE
Lenovo dă lovitura pe smartphone-uri - cumpără Motorola de la Google

Deşi deţineau deja o cotă semnificativă pe smartphone-uri la nivel global, cei de la tocmai au investit 3 milarde dolari în achiziţia Motorola.

Lenovo-Motorola-Google achizitie

Aceasta este o ştire neaşteptată. După ce în 2011 cheltuia o sumă fabuloasă de 12,5 miliarde de dolari pentru achiziţia Motorola, la începutul lui 2014, Google vinde aceeaşi companie cu 2,91 miliarde de dolari. Deşi realitatea este un pic mai complexă şi produsul vândut nu are atât de multe în comun cu cel cumpărat acum doi ani şi jumătate, un lucru este sigur. tocmai şi-a cumpărat nişte ,,rădăcini” foarte adânci în piaţa globală de telefoane mobile.

Motorola are una dintre cele mai impozante baze de date cu patente. Are câteva divizii independente care se ocupă de nişte proiecte futuriste. În acelaşi timp, a lansat în 2013 câteva terminale cu Android care au făcut valuri în piaţă şi care, au fost şi sunt în continuare produse în SUA, spre deosebire de 90% dintre produsele disponibile în această categorie. Rămâne acum să vedem cât de independentă va fi această companie în momentul în care va intra în mrejele celor de la Lenovo.

Apărută iniţial ca zvon, această informaţie a fost confirmată prin comunicat oficial atât de Google, cât și de Lenovo, împreună cu suma exactă de 2,91 miliarde dolari ce va fi plătibilă în cash, în mare parte. În plus, va include acţiuni la Lenovo, în valoare de 750 de milioane de dolari.

Partea interesantă este că pachetul comercializat nu va implica sub nici o formă cea mai mare parte a patentelor Motorola. Este adevărat că Lenovo va intra în posesia brandului Moto şi a diverselor mărci comerciale, dar patentele importante vor rămâne în posesia Google şi vor fi licenţiate în cadrul unui parteneriat foarte bine pus la punct.

Oficialii Google au ţinut să atragă atenţia că această mutare nu va implica nici renunţarea la diverse proiecte de hardware pe care gigantul din Mountain View le are pe rol. Mai mult decât atât, unitatea de cercetare avansată, care odinioară era o componentă a Motorola, va rămâne în posesia Google tocmai pentru acele proiecte.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele