DarkMatter, un software securizat deghizat în Android care va rula pe orice telefon

DarkMatter, un software securizat deghizat în Android care va rula pe orice telefon

O echipă de experţi în securitate a dezvăluit DarkMatter, un software care îţi protejează datele de pe smartphone, în timp ce arată identic cu sistemul Android.

LG-Google-Nexus-5_thumb.jpg
Telefoanele obișnuite vor putea rula DarkMatter, dar vor păstra interfața de Android

Siguranţa datelor a devenit o problemă din ce în ce mai importantă în ultimii ani aşa că este de aşteptat că unii vor vedea o oportunitate în această situaţie. Cercetătorii în domeniul securităţii au anunţat lansarea software-ului DarkMatter la conferinţa de securitate Hack In The Box din Kuala Lumpur.

Nu este primul sistem de acest gen, Blackphone fiind de asemenea un produs care promite să asigure siguranţa datelor. Blackphone a fost primit cu puţin scepticism din partea publicului, mai ales atunci când i-a fost descoperită o breşă în securitate în mai puţin de 10 minute. Producătorii au anunţat că au rezolvat problema între timp, dar aşa cum au semnalat cei de la Ars Tehnica, un Blackphone este foarte uşor de observat. Un utilizator de Blackphone este în pericol să fie identificat ca având date sensibile şi apoi ţintit tocmai pentru că foloseşte acest smartphone.

DarkMatter rezolvă această problemă. Acesta este practic un sistem de operare derivat din Android, care arată şi se comportă exact precum cel oficial. Singura diferenţă este atunci când telefonul detectează că există o tentativă de a fi penetrat. În acel moment DarkMatter ascunde doar acele informaţii sau aplicaţii care sunt notate ca fiind secrete, păstrând aparenţele unui telefon complet obişnuit.

De asemenea, unul dintre cercetătorii implicaţi în creare acestui sistem securizat, cunoscut sub pseudonimul grugq, lucrează la o aplicaţie Android numită Pond care va anonimiza şi securiza perfect transferul de mesaje între utilizatori.

Se aşteaptă ca sistemul să ajungă pe smartphone-uriobișnuite, precum Samsung Galaxy S5 sau Nexus 5, cândva anul viitor.

Autor: Ștefan Luca

 

 

 

Citește și: