Tianhe 2 – Chinezii vor detine urmatorul supercomputer de varf?

Tianhe 2 – Chinezii vor detine urmatorul supercomputer de varf?
10:45 10.06.2013

Dupa cateva luni in care -ul a tinut cap de afis la acest capitol, chinezii se pare le-au dat clasa americanilor prin Tianhe 2.

tianhe 2 jack titan dongarra-pdf

Cursa pentru cel mai performant este una tacita. Vestea ca un alt computer ocupa primul loc deseori face inconjurul lumii, prea putini stiu insa cand se lucreaza la un nou concurent.

A existat o parare generala ca Titanul a fost devansat de chinezi. Printr-o creatie intitulata Tianhe 2, diversi analisti, fara o baza reala, au fost convinsi ca puterea de calcul sintetizata de acest mastodont este dintr-o cu totul alta liga. Acum este prima oara cand au fost anuntate scoruri de benchmark. Chiar daca abia pe 17 iunie vor fi publicate noi statistici oficiale si un nou Top 500 global, Jack Dongarra, un membru al echipei din spatele topului, a decis sa faca publica o masuratoare recenta a performantei atinse de Tianhe 2. Ca sa va faceti o idee de diferenta de performanta, Titan-ul era capabil de 17,6 petaflopi, in timp ce gigantul asiatic duce aceeasi valoare la 30,65 petaflopi. Aceasta cifra este cu atat mai impresionanta cu cat doar 90% din nodurile supercomputerului au fost folosite la masuratoare. Ca arhitectura, noul lider in domeniu foloseste o combinatie de procesoare Ivy Bridge cu cipuri Xeon Phi.

Pana pe 17 iunie nu este exclus ca topul sa se schimbe, ar fi totusi interesant sa vedem un lider chinez intr-un joc in care americanii fac toate piesele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI