Cray XK7 „Titan” un supercomputer propulsat de AMD si Nvidia

Cray XK7

cray_xk7_01

Compania Cray, binecunoscuta pentru supercomputerele cu acelasi nume pe care le produce de ceva vreme, a anuntat astazi cea mai noua creatie, Cray XK7, supranumit si „Titan”, si care se afla la Departamentul Energetic „Oak Ridge National Laboratory” ORNL. Sistemul este capabil de o performanta medie de 20 petaflopi si este la ora actuala cel mai performant supercomputer destinat proiectelor de tip open-science.

Sistemul in sine este construit din 200 de module diferite cu 18,688 noduri computationale, fiecare din ele consistand din un procesor cu 16 nuclee AMD Opteron 6200 si un GPU Nvidia Tesla K20. Titan reprezinta upgrade-ul de la un sistem XT5 supranumit Jaguar, un sistem de care am mentionat aproape acum un an.

Transformarea lui Jaguar in Titan este alt pas important in parteneriatul dintre Cray si ORNL care a produs realizari importante in domeniul procesarii informatiilor. In 2008 Jaguar a detinut un record mondial pentru o performanta constanta de mai mult de 1 Petaflop. In 2009 a devenit oficial cel mai putrni supercomputer din lume depasind 5 Petaflopi in aplicatii reale.

Noul sistem XK7 este disponibil ca si achizitie primara insa va fi cel mai probabil un upgrade de la vechile sisteme Cray  XT4, Cray XT5, Cray XT6, Cray XE6 sau Cray XK6. Sistemul poate fi configurat intr-o singura unitate cu mai multe noduri de lucru pana la zeci sau sute de unitati cu  putere de procesare scalabila.

Citește și: