Google schimba regulile de analiza pentru propagarea versiunilor de Android

Google schimba regulile de analiza pentru propagarea versiunilor de Android

Google inseala un pic sistemul cu cea mai recenta schimbare a regulilor pentru de Android.

android statistici aprilie

Incepand cu luna aprilie, Google a schimbat radical metoda pe care o folosea pentru a stabili procentul de care folosesc anumite versiuni de Android. Pana acum se facea o analiza bazata pe un ping trimis catre serverele Google in momentul in care un terminal se conecta la internet. Acum, analiza se realizeaza pe baza activitatii desfasurate in Google Play de respectivii pasionati de gadgeturi.

In teorie, nu ar fi nici un fel de problema cu valorile de mai sus daca ar fi similare cu cele obtinute cu o luna in urma. Din pacate, faptul ca exista discrepante majore, nu face decat sa accentueze semnele de intrebare ridicate asupra noii metodologii. In mare parte, problema este legata de faptul ca posesorii de terminale cu sisteme vechi de operare pur si simplu nu mai acceseaza Google Play deoarece sunt convinsi ca o parte semnificativa din aplicatiile disponibile nu mai sunt compatibile cu vechile versiuni. In contextul in care Google nu mai ia in seama utilizatorii care nu mai accesezeaza Google Pay pentru elaborarea unui tabel precum cel de mai sus, este evident ca multi utilizatori sunt scosi din schema. Gigantul din Mountain View a justificat noul sistem prin faptul ca scoate din ecuatie posesorii de telefoane cu Android pe care nu le mai folosesc ca inainte, fie le tin intr-un sertar, fie vorbesc rareori la ele.

Pe aceasta noua grila de sistematizare a rezultatelor din piata, cei de la Google au inregistrat o crestere a popularitatii in doar 30 de zile a platformei Android 4.1 Jelly Bean de la 16,5 la 25 procente. In acelasi timp, numarul utilizatorilor de aparate cu Froyo a scazut cu 3,6 procente, in timp ce numarul celor cu Gingerbread ,,s-a devalorizat” cu 4%.

Incercand sa privesc cu optimism discrepantele flagrante dintre studiul similar de luna trecuta si cel de acum, merita observate in detaliu valorile din tabel. Daca schimbarile sunt reale, cei de la Google merita tot respectul, din pacate nu cred.