16 dec. 2013 | 10:10

Google s-ar putea apuca in-house de hardware pentru servere

ACTUALITATE
Google s-ar putea apuca in-house de hardware pentru servere

Deşi a lucrat îndeaproape cu Intel, s-ar putea apuca să creeze de la zero propriile cipuri pentru servere pe arhitectură ARM. V-ați gândit la cipuri Google până acum?

google-datacenter-people cpu intel

Banii nu sunt o . Puterea de achiziţie a gigantului este atât de mare încât, dintr-o pasiune care s-ar putea să nu se materializeze prea curând, în ultima perioadă a achiziţionat şapte companii specializate pe robotică.

Dacă tot are oamenii şi nevoia de astfel de tehnologie, într-un termen relativ scurt, gigantul din Mountain View s-ar putea să înceapă să-şi creeze  propriile cipuri pentru servere. Cel puţin, aceasta este informaţia obţinută de editorii Bloomberg. Apelând parcă la o pagină din filozofia Apple, dezvoltarea de procesoare proprii s-ar putea justifica prin obţinerea unui mod mult mai eficient de comunicare între hardware-ul şi software-ul aceleeaşi companii.

Pentru Intel, această informaţie trebuie privită ca un semnal important de alarmă. Nu de alta, dar pentru atingerea noilor sale orizonturi, Google se pare că va colabora cu ARM Holdings Pic, o distanţare importantă de creatorii procesoarelor Pentium. În acest moment, Google este al cincilea client ca importanţă pentru Intel. În cazul în care compania condusă de Larry Page va renunța la acest parteneriat, îi va costa pe Intel aproximativ 4,3% din încasări.

Până la această oră, nimic nu este confirmat. În schimb, este suficient să avem în vedere data center-ele şi serverele realizate in-house de gigantul din spatele celui mai mare motor de căutare, pentru a realiza că procesoarele sunt doar următorul pas în această direcţie de creatori de hardware. Vizavi de schimbarea platformei de lucru, arhitectura ARM este una dintre cele mai performante din lume şi cu cele mai mici consumuri, motiv pentru care nu există altă opţiune.

Și, cine știe

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele