De ce 4G? Sau de ce Orange 4G?

, 21 Ian, 21:22

Raspunsul la cele doua intrebari puse in titlu este destul de simplu: in primul rand, pentru ca 4G este viitorul, in al doilea rand, pentru ca, pana acum, 4G-ul de la Orange este singurul pe care l-am testat.

Orange-Camion-$G

Atat de simplu. Acum, de ce am avea nevoie de 4G? Este suficient de bun 3G-ul pe care il folosim in momentul de fata? As putea spune ca da. Totusi, nevoia de 4G vine atat din motive tehnologice, pentru ca se poate, dar si din motive de crestere a traficului pe smartphone, chiar daca e vorba de o cresetere mica. Consider ca momentan suntem intr-un impas. Avem unele dintre cele mai rapide servicii de internet din Europa, daca nu chiar din lume, iar pretul modic pe care il platim pentru viteza noastra la internet in mediile urbane este incomparabil de mic cu cel al altor tari. Conexiunea de 100 Mbps este la ordinea zilei, in toate abonamentele ISP-istilor, pentru sume derizorii de 40-50 lei. Olandezii platesc 35-45 euro pentru 5-6 Mbps pe conexiune ADSL, iar pe partea de internet mobil traficul pe care il obtii in comparatie cu abonamentele de la noi din tara este in medie de 10 ori mai mic.

Totusi, de ceva vreme se fac teste peste teste, se poarta discutii, se modifica si upgradeaza echipamente pentru viitoarea retea 4G, care este de altfel disponibila in abonamentele operatorilor de telefonie mobila de la noi din tara. Am avut ocazia zilele trecute sa ma joc cu Orange 4G si mi-a lasat o impresie destul de clara: il vreau! Sunt foarte multe intrebari la care nu pot momentan sa raspund, sunt multe elemente de tehnologie care trebuie discutate si ma voi gandi la un articol pe aceasta tema dupa ce voi face o comparatie intre serviciile si produsele operatorilor. Pana atunci insa vom face referire la situatia in cauza.

Orange-4G-LTE-Modem (1)

Modemul este maricel, se conecteaza pe USB desigur, are slot-ul pentru cartela SIM, un slot pentru card microSD, si un conector de antena externa, pentru zonele in care semnalul se dovedeste a fi mai lenes.

Orange-4G-LTE-Modem (2)

Viteza de download/upload depinde desigur de acoperire, screenshot-ul de mai jos este facut in Predeal, la interior, si reflecta o viteza medie la care functioneaza internetul 4G. Este important totusi sa intelegem ca in scurt timp vom beneficia de viteze din ce in ce mai mari. Este exagerat sa cerem acum 100 Mbps, mai ales in contextul in care „colegii de breasla” au atins chiar si 55 Mbps in unele locuri. Vorbim deja de o viteza apropiata de cea pe cablu, inca putin si o va depasi. Desigur, fiind vorba de internet mobil, tarifele sunt mai mari, totusi abonamentul de 25 euro ofera 30 GB de trafic… mi se pare enorm si, sincer, chiar imi face cu ochiul.

Orange-4G-Test

Orange organizeaza un „tur de forta” pentru a promova noile viteze, cu un camion care va putea fi vizitat dupa urmatorul program. Nu stiu exact locatia pentru Bucuresti, banuiesc insa ca este vorba de Piata Victoriei, iar in localitatile de munte, camionul se afla in centru si la baza partiei.

  • 21-23 ianuarie: Comarnic
  • 24-27 ianuarie: Bușteni
  • 28-30 ianuarie: București
  • 31 ianuarie – 3 februarie: Azuga
  • 4-6 februarie: București
  • 7-10 februarie: Predeal
  • 11-23 februarie: Poiana Brașov

 

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Va dau eu raspunsul. Sunt intr-o zona rurala si de un an de zile ma chinui sa-i fac pe cei de la Orange sa faca cumva sa am si eu semnal sa nu mai merg pe dealuri pentru a da un telefon. Mi-au dat niste raspunsuri atat de puerile si de nesimtite incat nu merita sa le aduc in discutie. Asa ca domnilor pentru mine sunt niste nenorociti oricat G-uri ar avea. Am abonament de 11 ani si in momentul in care le-am zis de problema mea, ca m-am mutat la tara si este o problema cu semnalul pe o raza de 20 km. si 6 localitati nu au semnal mi-au ras in nas. Asta e adevaratul 4 G. Este vorba de comuna Sinmartin jud. Cluj, si toate localitatile care fac parte din comuna Sinmartin.

Radu Neagu

Din pacate mi-as dori ca problema sa fie rezolvata atat de simplu, cu un telefon, eu stau in Bucuresti si daca ma crezi nu am semnal la telefon pe Vodafone 🙁 odata cu avansul tehnologiei la LTE, speram ca se vor rezolva si aceste probleme

Dl abonat de 11 ani…dvs. descrieti o sit.exceptionala…Se intampla…e o chestiune de alegere…ati optat sa va mutati intr-o zona fara semnal! Credeti ca ceilati operatori au semnal acolo?!?

Radu Neagu

Da, ceilalti operatori au semnal in aceasta zona. Nu am optat o zona fara semnal, nu am cum sa optez pentru asa ceva, nu exista o harta exacta care sa imi spuna ca la etajul 10 in blocul respectiv nu exista semnal. Am vorbit cu cei de la Vodafone si asta este, nu am de ce sa ma plang. Comentariul de mai sus era un raspuns. „Dl abonat de 11 ani” ce inseamna asta? 🙂

inseamna ca-i scria lui Florin –;
oh, well

1 Cel care nu are semnal, nu e vina lui ci este vina companiei la care respectivul este abonat.. Discutia este lunga si nu isi are sensul.
2 In articol, se face referire la costuri de 3g si 4g comparand celelate tari si este dat exemplul Olanda, pai de mii de ori ne confuntam cu acleasi comparatii .. ca la altii… pai daca in Romania pretul la 4g ar fi 50 Euro si salarul uni roman este de 200-300 Euro pe luna, nu are cum sa isi faca abonament pentru 4g. In schimb ala din Olanda poate, ca are un salar de 4ori mai mult decat cel din Romania.
Nu isi avea rostul comparatia sincer. Ce este insa salutar aici in Romania, dezvoltarea infrastructurii, al serviciilor in domeniul telecomunicatiilor. Avem viteze de net impresionante, iar in domeniul it si telefonie stam destul de bine, dar se poate si mai bine.. ca sunt zone fara semnal si cu probleme.

speedtest.net/result/2480243063.png
Scuze, se pare că nu mi-a reușit total prima postare!

speedtest.net/result/2480293417.png
Hai că nu înțeleg!

Radu Neagu

Pentru a evita comentariile de tip spam, site-ul blocheaza automat linkurile postate in comentarii, mai ales in primul in care ai pus 3 linkuri.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail