Cubli – un nou robot cubic ştie să stea pe vârfuri [VIDEO]

Pentru că nu toţi roboţii trebuie să aibă mâini şi picioare sau patru labe, un grup de cercetători elveţieni au creat Cubli, un robot cubic.

cubli balancing cub robot cubic

Deşi la prima vedere nu pare robot spectaculos, mai ales că are doar 15 centimetri înălţime, noul Cubli, cel puţin în clipul de prezentare, face o treabă foarte bună în a sfida gravitaţia.

Creaţia de mai sus este rezultatul efortului cumulat al unui grup de cercetători de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich. Aceştia au integrat în Cubli o serie de senzori inerţiali, motoraşe şi roţi reactive care, la un loc, sunt menite să ajute micul robot să se deplaseze de unul singur. Pentru că roţile se învârt în permanenţă la o viteză destul de mare, în momentul în care una dintre ele se opreşte, cubul sare efectiv de pe suprafaţa pe care se află, ca şi cum ar face un pas într-o direcţie sau alta. La fel de interesant este modul în care atunci când se află pe o latură sau chiar şi un colţ dintre cele opt îşi poate menţine echilibrul în respectiva poziţie pentru o perioadă foarte îndelungată folosind un accelerometru şi aceleaşi roţi.

După o serie de mişcări controlate cu precizie elveţiană, devine evident că acest aparat este mult mai deştept şi capabil decât aţi fi tentaţi să credeţi la prima vedere.

Momentan, produsul final se află în stadiu de jucărie. Pe termen lung, însă, informaţiile acumulate în etapa de cercetare au mari şanse să fie utile în folosiţi în misiuni spaţiale de explorare, gen .

Alexandru Puiu
07:07 24.12.2013
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video