Studiu: Cat de mult afecteaza pirateria achizitiile legale de muzica

, 21 Mar, 11:10

In cazul in care nu exista suficient de multa intriga in domeniul pirateriei, un nou studiu confirma ca aceasta nu are un efect negativ asupra achizitiilor legale de muzica.

Piraterie muzicala download muzica

Un nou studiu publicat zilele trecute reuseste sa demonteze . Concluzia la care a ajuns un centru de cercetare din cadrul Comisiei Europene este ca download-urile ilegale de muzica nu afecteaza negativ industria muzicala si achizitiile legale de continut audio.

Studiul a fost realizat pe un numar de 16.000 de persoane din Europa. In cadrul acestuia, s-au analizat obiceiurile online ale respectivelor persoane, doar pentru ca, la final, concluzia sa fie diferita de cea la care se astepta toata lumea. Descoperirea in urma studiului a fost ca de muzica in format digital. Din cate se pare, dupa ce respectivele persoane ascultau muzica descarcata ilegal, de cele mai multe ori, ajungeau intr-un magazin virtual de unde sa o poata si cumpara.

,,Se pare ca majoritatea auditiilor muzicale consumate intr-un mod ilegal de catre indivizii participanti la studiu nu s-ar fi reflectat in achizitii daca nu ar fi existat site-urile prin intermediul carora sa efectueze download-uri ilegale.” Cu toate ca, in cel mai optimist caz, ai fi tentat sa crezi ca adevarul este undeva la mijloc, realizatorii studiului au o concluzie mult mai radicala.

Un alt rezultat interesant al aceluiasi studiu este ca servicii online precum Pandora sau Spotify nu influenteaza negativ achizitiile de muzica. Mai degraba, complementeaza respectivele achizitii.

Ți-a plăcut acest articol?
Informează-te și ține-i la curent și pe prietenii tăi.
Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!
Citeşte şi...

Comentarii

Surprinzator pentru unii. Fara piraterie, o gramada de produse digitale ar ramane necunoscute, si deci, nevandute. Consumatorul nu e pr0st, sa cumpere pe neveu’. Iar trailerele si demo-urile stie toata lumea ca prezinta exclusiv si selectiv doar ce e bun la produsul digital respectiv, nu realitatea.

Sunt convins ca studiul reflecta o realitate… dar nu cea de la noi, nu in ceea ce priveste muzica si filmele. Partial e adevarat si la noi cand vine vorba de softuri, dar numai atunci cand respectivul soft piratat s-a „dezactivat” de suficiente ori, si „reactivarea” necesita multi pasi complecsi. Da, atunci omul nostru isi baga picioarele in el crack si pune mana pe cardul de credit/debit. Cand vine vorba de muzica, omul nostru se gandeste: de ce sa mai cumpar muzica daca o am deja? Las’ ca iau urmatorul album. Si isi copiaza muzica pe un stick si si’l infige in portul usb al device’ului minune cantator de 4x45W din masina. Apoi se plictiseste de muzica si mai descarca niste muzica noua. Apoi, un film odata vazut merita vazut peste 15 ani cand nu isi mai prea aduce aminte de el… si nici pe torrents nu il mai gaseste, dar il gaseste in ceva magazin virtual uitat de lume de unde il comanda cu 50 de centi. Cam asa gandeste omul nostru. De asta nu exista piata de software la noi, de muzica, de filme. Ceea ce exista e subtire si nu merita investitii. Producem softuri dar le vindem afara, ceea ce vindem la noi sunt niste antivirusi (si nu tot timpul, e bun si ala free – se gandeste omul nostru), niste softuri medicale, pentru ca medicul nu sta prea mult la crackuit nimic, lui ii trebuie sa ii mearga lucrurile, si daca nu merg, trebuie sa aiba pe cine trage la raspundere (suportul), niste softuri de contabilitate, fara licente e greu sa lucrezi in domeniu. Avocatului nostru ii place sa se creada destept oricund, oricum, oriunde, in orice, si isi incearca norocul prima data cu un crack despre care a citit el ca ii „bun”. Mai sunt uneori si niste patroni care nu vor probleme si isi asigura spatele cumparand cate o licenta de Windows. Cam la atat se limiteaza piata noastra.

Comments are closed.

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter și primești cele mai noi: Articole, Review-uri, Tutoriale și Prețuri direct pe adresa ta de E-mail