Un nou spectacol astronomic: Calea Lactee intr-o imagine de 9 Gigapixeli

Un nou spectacol astronomic: Calea Lactee intr-o imagine de 9 Gigapixeli
11:16 25.10.2012

Pentru ca nici un scop nu este prea complex in momentul in care ai acces la informatii, un grup de cercetatori a folosit imagini realizate cu telescopul ViSTA(Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) pentru a genera o panorama unica.

Calea Lactee intr-o imagine de 9 Gigapixeli panoramica

Imaginea de 108.200 x 81.500 pixeli este disponibila gratuit la adresa http://www.eso.org/public/news/eso1242/ si include peste 9 miliarde de pixeli. Cu toate ca si acest produs final este remarcabil, imaginea finala si imaginile componente au fost realizate initial cu scopul de a examina in detaliu stelele.

Cum era de asteptat, aceasta imagine este considerata cea mai mare dintre cele realizate pana la aceasta ora. Imaginea incearca sa reproduca o mare parte din Calea Lactee, iar in comparatie cu tentativele ulterioare afiseaza in accelasi cadru capturat o cifra remarcabila de 84 milioane de stele. Aceasta cifra este de aproximativ 10 ori mai mare decat orice alta tentativa anterioara asemanatoare.  In definitiv, cu aceasta panorama, cercetatori nu vor avea doar o unealta de joaca ci si o unealta educationala perfecta pentru explorarea galaxiei in care ne aflam.  Ca un mic detaliu, rezultatul final este integrat in Flash, asa ca veti avea nevoie de cel mai nou runtime pentru a explora galaxia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI