Este sau nu inteligenta artificiala un pericol?

Este sau nu inteligenta artificiala un pericol?

Nu a trecut o saptamana de cand atrageam atentia asupra unui proiect anti-roboti autonomi, doar ca de aceasta data sa vorbim despre un pericol mai general. Inteligenta artficiala sau mai bine zis evolutia acestei ramuri stiintifice in directia gresita va fi scopul unui nou centru la Cambridge.

cambridge limite robot artificial intelligence

Un nou centru destinat unei activitati foarte bine definite se va deschide in cadrul Universitatii Cambrige. Este vorba de un grup de cercetatori care vor analiza, studia sau aproxima cu o precizie foarte buna, posibilele pericole ce pot rezulta din inteligenta artificiala avansata. Format dintr-un grup de oameni de orientari diferite, Huw Price – profesor de filozofie, Martin Rees – profesor in cosmologie si cofondatorul Skype – Jann Tallinn pentru o sarcina, ce cred ca are legatura cu abilitatile sale de programator. Noua sectie din cadrul universitatii va purta numele de Centrul pentru Studiul Riscului Existential si va fi deschisa oficial la inceputul anului viitor. Incercand sa anticipeze scopul grupului pe termen lung, Price a declarat pentru Associated Press – ,,Mi se pare o predictie rezonabila ca la un momentdat in acest secol sau in urmatorul inteligenta sa scape de limitarile biologice ale unui organism.”

,,Pare sa fie o premiza exagerata, avand insa in vedere ca nu stim cat de serioase sunt riscurile, ca nu stim evolutia pe scara timpului, neglijarea grijilor este periculoasa. Ce incercam sa facem aici este sa impingem aceste griji in comunitatea stiintifica responsabila.” – astfel a fost argumentata intr-un comunicat existenta noului centru.

Ramane acum sa asteptam aproximativ jumatate de an pentru a vedea primele lucrari ale grupului, abia atunci ne vom da seama de scopul gruparii intr-un centru de cercetare a acestor cercetatori si profesori.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: