23 nov. 2016 | 07:30

A apărut încă o pagină Google.com, dar asta trebuie evitată

ACTUALITATE
A apărut încă o pagină Google.com, dar asta trebuie evitată

Un nou site foarte similar cu Google.com v-ar putea duce pe căi nebănuite și malițioase, dacă nu sunteți precauți.

Atacurile de tip phishing pleacă de la premisă cât se poate de simplă. Se achiziționează un domeniu foarte similar cu unul popular și se asociază acestuia o pagină web foarte apropiată de cea originală. Internauții ajung pe ea din greșeală și, fără să-și dea seama, ajung să-și introducă datele personale sau să completeze anumite formulare. În final, direct sau indirect, cineva se îmbogățește de pe urma voastră, chiar și prin prisma faptului că ajungeți să instalați un malware pe computer, mergând de la premisa că site-ul care va invitat să instalați respectivul progrămel este unul pe care îl folosiți de câțiva ani.

De-a lungul anilor, au existat numeroase clone de Google pe care ați fi ajuns din greșeală. Unele aveau mai mulți de O în Google, altele mai mulți de G. S-ar putea însă să nu vedeți diferența între ɢoogle.com and Google.com. Primul dintre cele două începe cu un caracter mai ciudat a cărui formă este foarte similară cu G de la Google.

Site-ul ɢoogle.com este un site malițios pe care ar fi bine să-l ocoliți, chiar dacă la prima vedere nu vedeți nimic greșit în ceea ce-l privește. Acesta a fost descoperit recent de cei de la The Next Web  în momentul în care și-au analizat traficul prin Google Analytics. Conform celor de la Analytics Edge, site-uri precum ɢoogle.com generează trafic către site-uri mai mult sau mai puțin populare, în speranța că proprietarii acestor site-uri vor da click din curiozitate pe acele link-uri.

Momentan, nu se știe foarte bine ce se întâmplă în momentul în care accesați adresa mai sus menționată, dar nu este deloc exclus ca, după câteva clickuri, să ajungeți să aveți malware instalat pe computer. La scurt timp după ce l-ați deschis, începe să treacă printr-un șir de redirecționări, una dintre ele fiind xn--oogle-wmc.com, doar ca în scurt timp să ajungă la un url mult mai lung și dificil de urmărit. Cu alte cuvinte, aveți un pic de grjă când intrați pe Google.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele