07 mai 2016 | 11:00

Acest material „inteligent” își schimbă culoarea așa cum vrei

ACTUALITATE
Acest material

Probabil cunoști sentimentul de regret pe care îl avem cu toții ocazional, când ne prindem că ne-am luat un tricou într-o culoare nepotrivită. Un nou material ar putea remedia problema. Într-un mod high-tech, desigur.

Materialul a fost dezvoltat de cercetătorii americani, și nu numai că poți să treci într-o clipă de la un tricou negru la unul alb, dar poți să modifici și logo-ul. Tehnologia se numește Ebb și deși e abia în faza incipientă, se anunță promițătoare. Hainele inteligente sunt o consecință previzibilă a avansării tehnologiei.

Cât despre acest material, schimbarea culorilor e posibilă datorită electricității, și a fost dezvoltat ca parte a Project Jacquard, marca Google. Este vorba despre un spin-off al companiei, care explorează potențialul hainelor inteligente, care reacționează la atingere și sunt interactive. Video-ul de mai sus a fost publicat de cercetătorii de la UC Berkeley din California, și arată cum ar funcționa un astfel de material.

Andrew Liszewski de la Gizmodo scrie că cercetătorii din spatele Ebb vor face, în viitorul nu foarte îndepărtat, ca materialul să reacționeze la fel de rapid precum cerneala electronică și că probabil va avea și un mic display afișat la un moment dat. Astfel, posesorii hainelor concepute din acest material se vor putea uita pe tricou pentru a vedea dacă au mesaje sau apeluri pierdute. Ca și cum nu ne ajungeau telefoanele, ceasurile inteligente și toate celelalte gadgeturi.

„Am creat fire conductoare cu pigmenți termodinamici și am explorat modul în care am putea profita de geometria țesăturilor și împletiturilor pentru a crea efecte estetice unice”, a declarat Laura Devendorf, care conduce dezvoltarea Ebb, pe site-ul personal, Art for Dorks. În afară de modificare culorilor, inginerii și oamenii de știință care lucrează la Project Jacquard investighează modul în care senzorii tactili și răspunsul haptic pot fi integrate în orice, de la blugi la scaunele mașinii.