22 sept. 2024 | 15:53

Se află în România și puțini știu de frumusețea lui rară. Gheţarul care “arde” zilnic în bătaia soarelui, când merită vizitat

Turism
Se află în România și puțini știu de frumusețea lui rară. Gheţarul care “arde” zilnic în bătaia soarelui, când merită vizitat
Se află în România și puțini știu de frumusețea lui rară

În România, indiferent de destinația aleasă, poți descoperi locuri cu o frumusețe excepțională. Peisajele, castelele și peșterile vechi, care au sute sau mii de ani, te impresionează și îți aduc bucurie. Mulți dintre străini au auzit de aceste frumuseți și vin să se surprindă de ceea ce găsesc în țara noastră. Printre aceste minuni se numără o peșteră specială, despre care legenda spune că era locul unde Decebal își ascundea aurul.

Peștera Ghețarul Viu era păzită de uriași

Peștera Ghețarul Focul Viu fascinează nu doar prin frumusețea sa, ci și printr-o legendă captivantă despre uriași și comoara de aur pe care Decebal o ascundea aici. Conform legendei, în trecut, o familie de uriași locuia în această peșteră, având grijă de comoara ascunsă de Decebal. Cei care erau dornici să pună mâna pe aurul lui Decebal nu s-au lăsat intimidați de uriașii care îl protejau.

Se află în România și puțini știu de frumusețea lui rară

Se află în România și puțini știu de frumusețea lui rară

Unde se află Peștera Ghețarul Focul Viu

Impresionanta Peșteră Ghețarul Focul Viu este situată în Parcul Natural Apuseni, în Munții Bihor, pe Valea Galbenă, la o altitudine de 1.165 de metri.

Adăpostește al treilea ghețar ca dimensiune din România, cu un volum de 25.000 mc, după ghețarul din Peștera Scărișoara (70.000 mc) și cel din Avenul Borțig (30.000 mc).

Accesul în peșteră se face printr-o scară din lemn, iar vizitatorii pot explora două săli. În Sala Mică se găsesc stalagmite, iar în Sala Mare se poate observa celebrul ghețar, care are aspectul unui bulgăre de flăcări datorită razelor soarelui care pătrund prin fereastra din boltă. Această sală are aproximativ 46 de metri în înălțime și 68 de metri în lungime.

De asemenea, există o spărtură care contribuie la menținerea ghețarului, deoarece aerul rece pătrunde aici iarna și se menține pe parcursul întregului an, datorită lipsei ventilației.

Spectacolul de lumini

Dacă o vizitezi în jurul prânzului, vei putea observa un spectaculos joc de lumini generat de razele soarelui care intră prin spărtura din tavanul peșterii, fenomen care i-a dat numele de „Focul Viu”.

Oamenii din zonă recomandă să vizitezi peștera între orele 13:00 și 14:30 pentru a te bucura de această experiență.

În apropierea Peșterii Ghețarul Focul Viu se pot vizita Cheile Galbenei, Groapa Ruginoasă, complexul carstic Cetățile Ponorului, Peștera Urșilor, Peștera Ghețarul de la Vârtop, Chișcău, Arieșeni, Peștera Meziad – Stâna de Vale și Peștera cu Apă din Valea Leșului.

Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Cel mai mic stat din lume va apărea în Balcani: „Vaticanul musulmanilor”, condus de Baba Mondi, liderul unei secte islamice, în Albania
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Prințul a revenit în Familia Regală. A fost dorința Regelui Charles
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Ungaria e în alertă! Inundații catastrofale la Budapesta. Ungurii sunt speriați
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
DONALD TRUMP a ANUNȚAT! MĂSURI RADICALE dacă ajunge PREȘEDINTE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Lidia Buble, în doliu. Cântăreața a făcut anunțul trist pe rețelele de socializare: „Așa ne binecuvânta mereu”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro