04 mart. 2016 | 17:50

Pielea roboților va fi moale, elastică și își va putea schimba culoarea

ACTUALITATE
Pielea roboților va fi moale, elastică și își va putea schimba culoarea

Pielea roboților este încă un obiect de studiu. Chiar dacă nici un robot nu poartă piele ”umanoidă”, s-ar putea ca aceștia să nu aibă așa ceva niciodată.

Cercetătorii de la Universitatea Cornell au creat un nou material care ar putea servi în viitor pe post de potențială ”piele” pentru roboți. Purtând numele științific de condensatori emițători de lumină hiper-elastici, HLEC în engleză, noul material este de fapt un ansamblu de electrozi din hidrogel învăluiți într-o țiplă insulatoare dielectrică. Trăsăturile fizice deosebite le permit acestor electrozi speciali să lumineze și să funcționeze chiar și atunci când sunt întinși sau presați.

Faptul că sunt conductori de electricitate, că funcționează în materiale gelatinoase și pentru că sunt extrem de flexibili, acest ansamblu de electrozi este considerat de oamenii de știință drept materialul funadmental care ar putea sta la baza pielii roboților din viitor.

Schimbarea culorii pielii roboților este importantă în viitor pentru că la un moment dat, nevoia de a interacționa cu roboți va crește semnificativ și deși aceștia nu vor putea exprima sentimente în cel mai elaborat fel, afișarea unor culori pe piele ar fi primele metode prin care androizii ar putea transmite mesaje oamenilor.

O altă utilitate mai realistă a noii pieli ar fi dezvoltarea de accesorii care ar permite utilizatorilor să își verifice e-mailul direct prin intermediul unei brățări făcute dintr-un astfel de material.

Totuși, mai e un detaliu care merită menționat. Cercetările oamenilor de știință de la Universitatea Cornell sunt finanțate de armata americană. Potențialul acestui nou material de a fi folosit pe post de camuflaj de către soldați, într-un viitor destul de apropiat, este, până la urmă, destul de credibil.