09 aug. 2015 | 16:04

Pierdem ADN pe măsură ce evoluăm

ACTUALITATE
Pierdem ADN pe măsură ce evoluăm

Deşi poate avem senzaţia că noi, oamenii moderni, reprezentăm apogeul evoluţiei, se pare că lucrurile nu stau aşa din absolut toate punctele de vedere.

Genticienii au descoperit că omul modern posedă mai puţină informaţie genetică în celule decât strămoşii săi. Oamenii de ştiinţă apreciază că din momentul în care oamenii s-au „desprins” de strămoşul comun pe care îl au cu cimpanzeii, 40,7 milioane de perechi de baze s-au pierdut. Aceste unităţi biochimice formează catenele ADN-ului şi se grupează, codând genele, potrivit Daily Mail.

harta

Specialiştii susţin acum să aproximativ jumătate dintre aceste secvenţe genetice par să aibă secţiuni de ADN care se repetă, dar 27,96 de milioane de perechi bazice pierdute erau unice.

ADN

Analizând ADN-ul a 125 de populaţii de pe întreg globul, cercetătorii au reuşit să realizeze cea mai detaliată mapă genetică umană. Potrivit acesteia, oamenii au pierdut circa 15,8 milioane de perechi bazice după ce s-a separat de maimuţe, la începutul evoluţiei, în urmă cu aproximativ 13 milioane de ani. În timp ce oamenii s-au răspândit din Africa în jurul lumii, au pierdut încă 12,6 milioane de fragmente unice de ADN.