05 aug. 2015 | 10:55

Cât sens are călătoria în trecut, scenariul care ne-a fascinat în filme

ȘTIINȚĂ
Cât sens are călătoria în trecut, scenariul care ne-a fascinat în filme

Călătoria inversă în timp e ceva comun în filmele SF. Astronauții o fac tot timpul, chiar la viteze mai mari decât lumina.

Majoritatea fizicienilor cred că, în realitate, scenariul este imposibil. Totuși, dacă ar putea deveni realitate, cum ar funcționa, mai exact? Se pare că obiectele care călătoresc cu o viteză mai mare decât cea a luminii ar putea călători în timp, dar în timpul procesului, o pereche de dubluri fantomatice ale obiectului s-ar forma, potrivit lui Robert Nemiroff, fizician la Universitatea Tehnologică din Michigan.

Teoria relativității a lui Albert Einstein ne spune că nimic nu poate călători mai repede decât lumina. Acest lucru nu e în totalitate adevărat. Astfel de viteze sunt posibile, din punct de vedere tehnic, dar relativitatea dictează ca orice obiect cu masă să devină mai greu pe măsură ce viteza îi este accelerată. Prin urmare, depășirea vitezei luminii ar necesita o energie infinită, potrivit Live Science.

Timpul are o săgeată, iar acea săgeată poate fi lansată doar înainte. Totuși, nici relativitatea specială, nici fizica particulelor nu au orientare în spațiu. De fapt, antiparticulele ar putea fi interpretate fie ca particule antimaterie care călătoresc drept în timp, fie ca particule reale care călătoresc înapoi în timp.

Potrivit calculelor și cercetărilor lui Nemiroff, dacă ar fi construită o navă spațială capabilă să atingă această viteză, ar apărea o pereche de nave-fantomă, una cu masă negativă și una cu masă pozitivă. După cinci ani, ar putea fi văzute și de pământeni, iar după 10 ani, s-ar anihila una pe cealaltă. În orice caz, Nemiroff consideră că scenariul nu poate deveni realitate, indiferent de circumstanțe.