30 iul. 2015 | 13:40

Călătorie în timp cu Windows: evoluția meniului Start din 1993 până la Windows 10

ACTUALITATE
Călătorie în timp cu Windows: evoluția meniului Start din 1993 până la Windows 10

Una dintre noutățile Windows 10 lansat recent a fost întoarcerea meniului Start, care numără mai mult de 20 de ani de existență.

Microsoft a încercat să îl înlocuiască cu ecranul de Start în Windows 8, iar reacțiile utilizatorilor nu au fost dintre cele mai fericite. Meniul de Start s-a schimbat mult de-a lungul anilor, dar există încă elemente care îl leagă pe bătrânul Windows 95 de Windows 10. Cei de la Ars Technica au făcut o scurtă călătorie în timp și ne-au amintit de toate fazele evoluției.

În prima versiune de Windows, un program numit MS-DOS Executive asigura management-ul fișierelor de bază și capabilitatea meniului de programe. Acesta a fost, în cele din urmă, înlocuit cu File Manager și Program Manager în Windows 3.0, cu Program Manager preluând rolul meniului de programe.

Program Manager era o aplicație de tip fereastră, care necesita întreg ecranul pentru a putea fi folosit în mod eficient. Acesta consta într-o interfață simplă tip document care permitea utilizatorilor să deschidă „grupuri de programe” și apoi să execute shortcut-uri pentru diferite programe. Meniul Start a fost introdus pentru prima dată în Windows 95, înlocuind Program Manager și fiind comparabil cu meniul Apple de la Macintosh. A fost de asemenea lăudat ca având o performanță mult mai bună decât Program Manager.

În Windows Vista, meniul Start a suferit câteva schimbări semnificative, fără a mai fi scris cuvântul „Start” pe butonul de activare a meniului, ci doar orbita cu logo-ul Windows. În Windows 7, meniul Start clasic a fost înlăturat. Câțiva useri au protestat înlăturarea unei opțiuni de a reveni la Meniul Start Clasic. Microsoft a declarat că este timpul să meargă înainte, ceea ce s-a și întâmplat.

Odată cu lansarea Windows 10, cei de la Microsoft au readus în prim plan meniul clasic de Start cu care ne-am obişnuit de când eram mici. În practică, este de fapt o combinaţie între elemente pe care le-am văzut în Windows 7, combinate cu icoane mari pătrăţoase desprinse din interfaţa Modern făcută populară de Windows 8 şi Windows 8.1.