02 aug. 2016 | 17:39

Un asteroid s-ar putea ciocni de Pământ, iar NASA se pregătește să-l studieze

ACTUALITATE
Un asteroid s-ar putea ciocni de Pământ, iar NASA se pregătește să-l studieze

În urmă cu ceva timp, vă spuneam că cei de la NASA se pregătesc să trimită operele voastre de artă pe un asteroid. Acum, se pare că respectivul asteroid ar putea lovi Pământul, iar americanii se pregătesc să-l studieze îndeaproape. 

Misiunea OSIRIS-REx avea inițial scopul de a „marca” asteroidul Bennu, iar NASA s-a gândit să facă asta prin intermediul unui hard drive plin cu opere de artă terestre.

Totuși, cercetătorii încep să ia misiunea mai în serios, având în vedere că acest corp ceresc s-ar putea ciocni, în viitor, cu planeta noastră.

Asteroidul intersectează orbita Terrei la fiecare șase ani și a fost văzut prima dată în 1999.

Oamenii de știință au observat că la fiecare trecere, Bennu este mai aproape de planeta noastră și că a deviat cu aproximativ 160 de kilometri de la traiectoria sa din momentul descoperirii.

Astfel, în 2135, Bennu va trece printre Pământ și Lună, la „o aruncătură de băț” în termeni astronomici de planeta noastră.

Astfel sonda OSIRIS-REx va trebui să studieze acest asteroid care ar putea provoca daune incredibile dacă ar fi să intre în coliziune cu Pământul.

Cum s-ar putea întâmpla asta?

Cu ocazia trecerii din 2135, gravitația planetei noastre ar putea să-i modifice orbita lui Bennu, „având potențialul de a pune acest asteroid pe o traiectorie incidentă cu Terra, mai târziu, în cursul acelui secol”, conform profesorului Dante Lauretta de la Universitatea din Arizona, potrivit Agerpres.

Bennu are diametrul de aproximativ 487 de metri și se deplasează pe o orbită în jurul Soarelui cu viteza medie de 101.000 km/h. Riscul unui impact cu Pământul este mic, dar totuși nu poate fi ignorat. Dacă un astfel de eveniment s-ar produce, el ar fi echivalent cu detonarea a trei miliarde de tone de explozibili, o explozie de 200 de ori mai puternică decât cea a bombei atomice de la Hiroshima.

Sonda va fi lansată în luna septembrie iar la un an după lansare aceasta va orbita în jurul Soarelui. Aceasta va fi acumulat suficientă viteză pentru a fi proiectată înapoi spre Pământ. Printr-un efect de praștie și cu viteza sporită încă o dată, va porni spre întâlnirea cu asteroidul Bennu. Asta se va întâmpla în 2018. Osiris-Rex va petrece un an în apropierea asteroidului.

De Bennu este posibil să mai fi auzit când NASA a vorbit despre planurile de a captura un asteroid. La momentul actual, există trei asteroizi în acest ”meniu”: Itokawa, Bennu și 2008 EV5. O sondă robotică va fi trimisă în 2020 la un “rendez-vous” cu asteroidul, testând abilitatea interacțiunilor sale gravitaționale de a altera orbita corpului ceresc. După ce va colecta bucata de rocă, se va examina felul în care dezechilibrarea masei va influența orbita asteroidului, informează ArsTechnica.