21 feb. 2016 | 10:18

NASA creează un nou telescop gigantic

ACTUALITATE
NASA creează un nou telescop gigantic

James Webb Telescope va fi, cel mai probabil, lansat în 2018. În acest timp, NASA lucrează la un alt telescop, cel puțin la fel de grozav.

Se numește WFIRST (Wide Field Infrared Survey Telescope) și va fi prezentat undeva pe la mijlocul anilor 2020. Designul este conceput astfel încât WFIRST să măsoare efectele energiei întunecate, cu potențialul de a descoperi milioane de alte galaxii și poate și forme de viață extraterestre.

WFIRST a trecut de prima analiză a designului, iar acum, oamenii de știință merg mai departe. WFIRST a devenit, dintr-o misiune în studiu, o misiune pe care NASA intenționează să o execute, potrivit unui purtător de cuvânt al NASA, citat de Popular Science. Doar pe 2016 s-a alocat suma de 90 de milioane de dolari pentru dezvoltarea lui WFIRST.

Dimensiunile noului telescop ar fi apropiate de cele ale lui Hubble, permițând surprinderea imaginilor cel puțin la fel de calitative. Totuși, designul oglinzilor WFIRST i-ar putea permite să capteze de 100 de ori mai mult din cer într-o singură poză. De asemenea, include și un coronagraf, care folosește un disc pentru a bloca lumina stelelor oglindită în vizor, astfel încât să descopere planete mai mici localizate în orbitele lor. Coronagraful ar fi util și pentru a căuta forme de viață în atmosfera planetelor îndepărtate.

Așadar, WFIRST va asigura o viziune uimitoare asupra Universului. Să nu uităm nici de High-Definition Space Telescope, ai căror inventatori speră că va deveni noul Hubble.