30 iun. 2016 | 12:40

Încălzirea globală ne face mai violenți, potrivit oamenilor de știință

ACTUALITATE
Încălzirea globală ne face mai violenți, potrivit oamenilor de știință

Se pare că încălzirea globală nu ne distruge doar Pământul, ci și temperamentul. Iar această teorie nu vine de la noi, ci de la o echipă de oameni de știință olandezi.

În zona ecuatorului, temperaturile devin mai toride în fiecare zi. Cercetătorii susțin că o combinație nefericită între temperaturile ridicate și lipsa de variație sezonieră determină oamenii să aibă vieți mai alerte. O consecință ar fi o creștere a agresivității și violenței, iar această concluzie a venit de la un studiu legat de motivele pentru care crimele violente sunt mult mai frecvente în zonele foarte calde.

Cercetătorii de la Universitatea Vrije din Amsterdam au dezvoltat un model numit CLASH (CLimate, Aggression and Self-cotrol in Humans), care arată că zonele cu temperaturi ridicate și cu variații slabe de la un anotimp la altul îi determină pe oameni să se concentreze mai puțin pe viitor și să stea mai prost cu autocontrolul. Acestea ar fi două elemente-cheie în comportamentele agresive.

Dacă reflectăm puțin, e destul de logic. Clima infleunțează viețile oamenilor și afectează cultura în moduri în care nici nu ne așteptăm, potrivit lui Paul Van Lange, autorul principal al studiului. Studiile precedente au legat doar violența și agresivitatea de climatele toride. O altă teorie, numită sugestiv Routine Activity Theory, a arătat că temperaturile foarte ridicate determină oamenii să iasă din case mai des, și să aibă astfel mai multe oportunități de conflicte.

Totuși, studiul experților olandezi ia în calcul și lipsa variației semnificative de temperatură de la un anotimp la altul. Oamenii de știință spun că oamenii se simt mai puțin determinați să își facă planuri de viitor și simt o nevoie mai puțin pronunțată de autocontrol. „Dacă e o variație mai mică, ești mai liber să faci ceea ce vrei acum, pentru că nu pregătești mâncarea, nu tai lemne și nu te preocupi să ai haine de iarnă ca să supraviețuiești temperaturilor scăzute. Ești mai îngrijorat de stresul imediat, care vine la pachet cu riscurile climatelor foarte calde, cum ar fi paraziții sau animalele veninoase”, a explicat Van Lange.

Desigur, cercetătorii nu susțin că temperaturile sunt cele care ne conturează ca oameni, dar faptul că ne influențează foarte mult nu poate fi contestat. În cele ce urmează, plănuiesc să desfășoare și mai multe studii pentru a demonstra că modelul Clash e cât se poate de viabil. Ne poate ajuta să înțelegem diferențele de temperament între oamenii din diferitele zone ale lumii.