10 iun. 2016 | 16:22

HANDS ON Lenovo Moto Z – Poate cel mai bun telefon modular pe care să îl cumperi, dacă voiai așa ceva

FEATURE
HANDS ON Lenovo Moto Z - Poate cel mai bun telefon modular pe care să îl cumperi, dacă voiai așa ceva

Moto Z și Z Force sunt primele telefoane pe care Lenovo să le lanseze sub legenda Motorola și să încerce ceva nou cu ele. Sunt ambele modulare, dar nu la fel ca LG G5. Sunt modulare, dar utilizatorii vor decide dacă un așa design e de viitor sau nu. Deocamdată, nu pare.

Lenovo a prezentat noile telefoane Moto la TechWorld 2016, evenimentul său cu care a încercat să umbrească nițel conferința WWDC a Apple. Și este un an bun pentru chinezi, deoarece încearcă să creeze atât o linie nouă de telefoane, cât și încredere, iar asta din urmă pare cea mai grea de realizat.

Telefoanele, după cum se prezintă acum, sunt o combinație între conservatorismul Motorola din vremea Moto X și dorința Lenovo de a-și dovedi sloganul: „Innovation Never Stands Still”. Și au dus atât de departe inovația, că au renunțat la portul clasic pentru căști de 3,5mm. Se prea poate ca și Apple să facă asta, dar Lenovo e cel mai mare producător care să renunțe. A creat trendul, vor fi tot mai multe.

Trebuie să revin la telefoane, deoarece dotările tehnice sunt foarte bune, iar designul e remarcabil. Moto Z are o grosime de doar 5,2mm și este relevantă, deoarece Lenovo susține că este cel mai subțire telefon premiu. Personal, nu apreciez telefoanele foarte subțiri, că apar compromisuri la alte capitole, dar este subțire. Îl iei ca atare sau treci la următorul, Moto Z Force având 7mm și o baterie mai mare, de 3.500 mAh. Moto Z are una de 2.600 mAh, dar ambele sunt proiectate să se încarce foarte repede printr-un port USB-C. Au cititoare de amprentă pe față, dar atât – scanner nu se dublează ca buton de Home.

Atât Moto Z, cât și Moto Z Force au ecrane de 5,5 inci AMOLED la rezoluție QHD, 4GB de memorie RAM, procesoare Qualcomm Snapdragon 820 și 32 sau 64GB spațiu de stocare. O diferență mai apare și la camera foto’ Moto Z are senzor de 13MP, cu focalizare laser, pe când Z Force are 21MP.

La cum arătau primele poze, sunt cele mai bune camere pentru Motorola, dar nimic impresionant. E greu să mai greșești camera foto în 2016, iar Lenovo pare să se fi străduit să nu facă asta. Totuși, interfața camerei pare învechită, ca la un Android de prin 2014, dar există control manual și filmare 4K.

În finalul acestei introduceri mai trebuie spus că lipsa portului de 3,5mm înseamnă că pentru căști folosești portul USB. Motorola va include un adaptor în pachet. Va include, deoarece telefoanele nu sunt lansate până în septembrie decât în rețeaua Verizon din SUA sub numele Droid. Se prea poate ca Z Force să fie exclusiv doar la ei, încă nu știe. Prețurile, alte detalii, vor fi aflate abia aproape de lansare. Și prețul mai e esențial pentru Moto Mods, linia de accesorii modulare pentru telefoane. Acestea sunt revoluția de catifea a Lenovo.

Fiecare telefon „mai altfel” este efectul disperării

LG G5 a părut o idee bună la MWC 2016. Încă pare, apreciez modulele sale, dar nu le-aș cumpăra (poate robotul), că înseamnă un cost suplimentar pe lângă telefon și nu este ușor de justificat decât prin presupuse avantaje aduse de module. Apoi, LG G5 e incomod xd folosit cu module: scoți bateria, telefonul se închide, reintroduci bateria, telefonul repornește, ai modulul, dar când îl scoți la fel treci prin fluxul acesta de probleme. Lenovo a corectat asta și oferă cel mai bun telefon modular.

Dacă judec doar modulele și utilitatea lor, Lenovo a dat lovitura. Modulele sale pentru Moto Z se atașează telefonului prin magenți și un conector cu 16 pini la baza dispozitivului. Niciun restart, nici configurare, pur și simplu merge. Ai, deocamdată, proiector, difuzor, baterie externă și câteva capace care să acopere spatele dispozitivului. Aplicarea este ca la LEGO și modulele aduc un plus de utilitate. Dar și ele vor costa, aici apare marea problemă.

Din producător, la Lenovo, Motorola a devenit o divizie folosită pentru experimente care pot deveni succese comerciale. Acolo unde LG G5 e mai limitat, chiar mai urât, Moto Z și Z Force sunt telefoane care arată bine, din metal, cu module care sunt extrem de ușor de aplicat. Dar dispozitivul în sine nu va fi ieftin, peste 500 de dolari, preț la care se adaugă module. Iar dacă dai bani pe ele, nu le poți porta la alte telefoane. O baterie externă da, una pentru Moto Z nu. Contează și fidelitatea față de brand. Lenovo promite că timp de doi-trei ani nu va schimba designul, astfel că modulele de acum vor putea fi folosite și pe Moto Z2 sau Z3. Dar utilizatorii mai trebuie cumva convinși că au nevoie de un modul.

De baterie externă ai nevoie, nu vrei una conectată cu cablu, iar Mophie a demonstrat că există piață. Acum, acest producător e partener pentru Moto Mods. Apoi, proiectorul e interesant, dar imaginile sunt la 480p și n-o să Netflix&chill cu plăcere cu acest modul. Poate doar să te lauzi. Carcasele pentru spate arată bine, unele sunt din lemn, și conturează telefonul. Difuzorul de la JBL este WOW. Sunetul e mai puternic, poți vedea filme cu audio de cinema, dar e mai mult de vacanță, de luat în RATB sau de pus pe telefon acasă. Au fost prezentate și idei de test ale companiei, cum ar fi o tastatură virtuală sau un modul care face din telefon PC (cum e Continuum de la Microsoft). În final, Lenovo crede în module, vrea să crezi și tu. E dispus să ofere un milion de dolari celei mai bune idei până în martie 2017.

Motorola, înghițită de Lenovo, nu arată deloc rău. Modulele vor fi greu de vândut, dacă vor reuși să pornească un trend, dar cert este că s-au descurcat chinezii mai bine decât sud-coreenii. Acum, LG G5 pare o jucărie. Cele două Moto Z se simt rezistente, premium, compacte, iar Force este rezistent la impact. Mai trebuie doar văzute pe alte piețe și cam ce înseamnă disponibilitatea acelor module. Degeaba există în concept, dacă nu și pe raft.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele