Cum creezi și folosești un stick USB bootabil cu Windows 10 – ultima versiune legal
Deși este foarte probabil să fi făcut upgrade la noul Windows de la 7 sau 8.1, trebuie să știți cum creați un stick USB bootabil cu Windows 10.
Cei de la Microsoft au fost foarte generoși în privința celui mai recent sistem de operare al lor. Windows 10 este oferit, până în luna iunie a acestui an, ca un upgrade gratuit tuturor utilizatorilor de Windows 7 și Windows 8.1. Astfel, dacă mergeți pe calea update-ului, veți putea cu ușurință să aveți un Windows licențiat fără costuri suplimentare. Ce faceți însă când aveți o problemă cu sistemul, vi s-a virusat sau ați schimbat hard disk-ul și vreți să instalați un sistem de operare curat. În acele circumstanțe, soluția este să folosiți un stick USB bootabil cu Windows 10. Licența voastră hardware deja a fost salvată pe serverele Microsoft de când ați făcut upgrade de la 7 la 10, iar în momentul în care veți instala Windows 10 pe un hard disk complet gol sau pe o partiție proaspăt formatată, în doar câteva minute de la momentul în care ați intrat pe internet prima dată, sistemul de operare va fi activat.
Între timp, Windows 10 a beneficiat de primul update important. Echivalentul primului service pack pentru popularul SO Microsoft a fost lansat în urmă cu câteva luni și, deși poate fi descărcat automat după ce v-ați instalat sistemul, ar fi ideal să folosiți un stick USB bootabil cu Windows 10 pentru a avea din start cea mai recentă iterație a creației gigantului din Redmond. Pornind de la această premisă am creat acest material.
Ce avem nevoie pentru stick USB bootabil cu Windows 10
La scurt timp după lansarea Windows 10, Microsoft vă obliga să folosiți un progrămel pentru inițierea procesului de upgrade de la un Windows anterior și pentru crearea unui DVD sau stick USB bootabil. Marele dezavantaj al acelui sistem era că, după ce ați petrecut câteva ore pentru descărcarea sistemului de operare, fișierele erau șterse în mod automat. La această oră, sistemul s-a simplificat semnificativ. Descărcați o imagine de DVD și faceți ce vreți cu ea, folosiți-o la 10 minute după, puneți-o pe un hard disk extern și folosiți-o peste un an.
Pentru descărcarea ISO-ului, folosiți această adresă web. Imediat veți întâmpina mai multe liste pe care trebuie să le parcurgeți pe rând. Din prima, alegeți Windows 10 și apăsați pe Confirmare. După câteva secunde de așteptare, puteți alege limba SO-ului, Română, Engleză sau orice altă limbă vă încântă. Un nou click pe confirmare vă va duce la o pagină cu captura de mai sus. Aici, trebuie doar să alegeți o versiune pe 32bit, dacă aveți mai puțin de 4GB RAM sau 64biți, în cazul unei cantități de memorie egală cu 4GB sau mai mare. Cu un click pe unul dintre cele două butoane veți iniția descărcarea efectivă a fișierului ISO. Dacă ați urmat pașii corect, ar trebui să alegeți destinația unui fișier cu numele Win10_1511_English_x64.iso sau Win10_1511_English_x32.iso, unde English va fi înlocuit cu limba aleasă de voi. Prezența numărului 1511 vă confirmă că ați descărcat versiunea actualizată de Windows 10, nu cea lansată în urmă cu mai bine de șase luni.
Pe lângă un ISO, aveți nevoie de un stick USB de 4GB, preferabil de 8GB și o unealtă software intitulată Windows USB DVD Download Tool. Aceasta poate fi descărcată de aici. Este creată de Microsoft, e gratuită și se instalează în câteva secunde.
Cum creezi un stick USB bootabil cu Windows 10
Aveți un stick USB liber, fișierul ISO de pe website-ul Microsoft și un PC funcțional pe care să puteți instala Windows USB/DVD Download Tool. Din acest punct, conectați stickul USB la computer, porniți utilitarul pentru crearea stickului bootabil și, la primul pas, alegeți prin intermediul butonului browse imaginea de DVD descărcată anterior. Apăsați pe Next, optați pentru USB, alegeți stickul conectat anterior ca destinație și confirmați că sunteți de acord cu ștergerea sa integrală în procesul de creare a stickului USB bootabil cu Windows 10. Procesul complet nu ar trebui să dureze mai mult de 10-15 minute în funcție de performanța PC-ului vostru sau de viteza stickului folosit. La final veți vedea mesajul ilustrat în captura de mai sus ,,Backup completed.”
Cum folosești un stick USB bootabil cu Windows 10
Nu mai rămâne decât partea cu instalarea efectivă a noului sistem de operare, cea mai recentă versiune de Windows 10. Conectați stickul USB la un computer, desktop sau laptop și imediat după apăsarea butonului de pornire apăsați de câteva ori pe una dintre tastele ESC, F2, F3, F8 sau F9. Una dintre acestea ar trebui să vă permită să alegeți stickul USB ca un mediu de inițializare a instalării SO-ului. Dacă aveți încredere că stickul e realizat corect, dar refuză să fie recunoscut ca fiind bootabil, încercați să intrați în BIOS/UEFI, folosind una dintre aceleași taste detaliate mai sus. Din acel meniu dezactivați Secure Boot și, dacă este posibil, UEFI Boot. Aceste opțiuni sunt cele mai relevante pentru ca respectivul stick să fie recunoscut de PC.
Instalarea Windows 10, la fel ca în cazul vechilor sisteme de operare Microsoft este intuitivă, mai ales dacă știți limba engleză. La primul pas optați pentru instalarea sistemului, alegeți versiunea pe care o doriți sau pentru care aveți licență, Windows 10 Home sau Windows 10 Pro și apăsați pe Next. În loc de upgrade, dați click pe Custom: Install Windows Only. Alegeți partiția pe care vă doriți să fie prezent sistemul de operare, eventual creați una sau mai multe folosind butoanele de la baza acestei ferestre, iar după ce v-ați decis pe destinația, apăsați pe Next. Instalarea efectivă nu ar trebui să dureze mai mult de 15 – 25 de minute și va implica câteva reporniri ale PC-ului. La final veți fi invitați să vă creați un utilizator nou sau să vă autentificați cu contul vostru Microsoft, în cazul în care aveți unul. Partea cea mai bună a utilizării Windows 10 este că cea mai mare parte a driverelor de care aveți nevoie vor fi preinstalate, iar cele care vă lipsesc vor fi instalate automat prin Windows Update.