18 apr. 2016 | 12:18

Aurora boreală se vede mai bine de pe Stația Spațială Internațională

ȘTIINȚĂ
Aurora boreală se vede mai bine de pe Stația Spațială Internațională

NASA a publicat de curând un material video 4K înregistrat de pe Stația Spațială Internațională.

Nu o dată cei de la NASA ne-au impresionat cu materialele video înregistrate de pe Stația Spațială Internațională. În urmă cu ceva vreme, de exemplu, NASA a creat un videoclip de tip time-lapse în care puteam vedea foarte clar o parte din Europa și din nordul continentului african pe timp de noapte. Videoclipul a fost realizat de Expediția 43 deasupra Mării Mediterane, circulând dinspre vest către est, de la Strâmtoarea Gibraltar până aproape de Bosnia și Herțegovina.

Acum, însă, agenția spațială din Statele Unite ale Americii s-a concentrat asupra unui eveniment mult mai interesant, care a trezit interesul a milioane de oameni din toată lumea. După cum scriu cei de la Descopera.ro, aurora boreală este rezultatul coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosfera Terrei cu particulele încărcate electromagnetic provenite de la  Soare. Diversele culori pe care le capătă aurorele boreale se datorează tipurilor de molecule gazoase implicate în această reacție. Culoarea observată cel mai adesea este una galben-verzuie, fiind produsă de moleculele de oxigen situate la înălțimea de circa 96 kilometri.

Videoclipul pe care îl puteți vedea mai sus este disponibil și la rezoluție 4K, iar în cadrul acestuia veți putea observa numeroase alte fenomene atmosferice interesante. Stația Spațială Internațională (ISS), un laborator orbital unic pentru cercetări în condiții de microgravitație considerat esențial pentru pregătirea misiunilor cu echipaj uman pe Marte, a sărbătorit 15 ani de prezență umană continuă la bordul său pe 3 noiembrie, anul trecut. Evoluând la o altitudine medie de 370 km, construcția acestui avanpost orbital de 450 de tone a început în 1998 și s-a încheiat în 2011. ISS este locuită de un echipaj de astronauți, astăzi în număr de șase, din 2 noiembrie 2000.

Grație experimentelor desfășurate acolo, oamenii de știință au descoperit moduri prin care pot combate boli, purifica apa, accelera creșterea celulelor, dezvolta noi vaccinuri și tehnologii de tratare a cancerului.